Frustració, impotència i frustració. Aquests són els sentiments que troben entre els empresaris i restauradors després de rebre la notícia de l’obligatori tancament dels seus negocis.
Les crítiques contra el govern autonòmic són incessants, sobretot perquè consideren que les mesures són dràstiques i no demostren que es puguin frenar els rebrots. No entenen els criteris de la Generalitat a l’hora de prendre una mesura que és “un pal molt dur” pels petits empresaris. Destaquen les incongruències de tancar bars i restaurants i permetre que la gent vagi amuntegada en el transport públic, sense gens de respecte per les distàncies de seguretat. També els provoca algun desconcert que no es tanquin perruqueries, atenent que hi ha contacte físic.
El sector de la restauració, un dels més fustigats per la pandèmia, creu que hi ha massa improvisació i que s’ha arribat a aquest extrem perquè els municipis no han sabut controlar algunes terrasses i excessos d’alguns grups. Però, “és injust que paguem tots per la inconsciència d’uns pocs”, explica a la nostra redacció Jaume Pons, propietari d’un bar del Carrer Gasòmetre. La preocupació és important, ja que no saben què fer amb la plantilla i com faran front a les despeses fixes si “no facturem”.
Els restauradors no entenen que el govern català hagi optat per les mesures més restrictives sense importar-li les conseqüències nefastes pel sector. “Ells (els polítics) com tenen el seu sou assegurat no volen saber si ens estan abocant a la misèria”, diu Sílvia, la gerent d’una cafeteria del Carrer Pere Martell, afegint que hi ha molta manca de informació i empatia.
La inseguretat, la incertesa i l’angoixa estan ben patents en tots els bars i restaurants. Alguns ja estan intentant reinventar-se i fent campanyes de take away. La situació és tan complicada que alguns no tenen prou diners a la caixa per pagar la nòmina dels treballadors, els quals seran els grans perjudicats, ja que engrossiran les llistes de l’atur.