28. Març 2024

Per què tanta por al ‘dimarts i 13’?

Avui no és un dia qualsevol: tots coneixem la reputació dels dies dimarts 13, i moltíssimes persones arreu del món pateixen davant aquesta data una por ingovernable, una fòbia el nom tècnic és Trezidavomartiofobia.

Ara bé, d’on prové aquesta por? Quines són les seves fonts i les causes que la fan efectiva? Queda clar que no és un assumpte nou, ni d’un lloc del món en particular: el dimarts 13 té mala fama en les cultures més diverses, i des de temps immemorials.

En realitat, es tendeix a creure que es tracta de dues supersticions connectades: la qual recau sobre el Dimarts – el 13 d’abril de 1204, quan va caure Constantinoble en la Quarta Creuada – i la que pesa sobre el tretze. Amb el passar del temps, totes dues es van combinar.
El dimarts implicava mala fortuna tant per a grecs com per a romans, ja que l’hi vinculava amb Ares i amb Mart, déus de la guerra.

Algunes llegendes urbanes indiquen que també un dimarts 13, encara abans, es va produir la mítica confusió de les llengües a la Torre de Babel. Respecte del número 13, que encara avui, en els nostres temps de raó i ciència, falta entre els pisos d’alguns edificis o en les files de certs avions, les causes de la maledicció són variades i nombroses: es creu que Judes, qui va trair a Crist, era el nombre tretze a la taula del Sant Sopar; de la mateixa manera que Loki, el déu trampós, maligne i atrevit de la mitologia nòrdica, va ser el tretzè convidat a un catastròfic sopar de déus en el Valhalla.

Mites…
En el llibre bíblic de les Revelacions apareix l’arribada de l’anticrist en el capítol 13, la qual cosa coincideix amb la carta que representa la mort en el Tarot. La càbala jueva es refereix als 13 esperits del mal, i va ser un 13 d’octubre de 1307 quan més de 100 cavallers templers van ser arrestats a França pel rei Felip IV.

Per a l’escriptor Marc Rafael Blanco Belmonte, l’origen de la data infausta al seu país es vincula amb el dimarts 13 de juny de 1276, quan la població de Xàtiva (actual València) va ser presa pels musulmans. Si bé en alguns llocs del món el dia al qual cal témer és un altre (el divendres 13 (com a Portugal i altres països anglosaxons, o el divendres 17 a Itàlia), està clar que el dia d’avui no és un dia qualsevol en gran part del planeta.

Avui es podran escoltar els tradicionals “dimarts, no et casis ni t’embarquis”, potser amb l’afegit “ni de casa teva t’apartis”, o en poblacions rurals “dimarts, ni fill cases ni porcs mates”, o el més complex “dimarts, ni la teva casa mudes, ni la teva filla casis ni la teva roba ges”.

Cadascú podrà decidir com de seriosament pren aquestes advertències, o calcular quantes vegades en la seva vida un dimarts 13 va ser especialment dolent o, per contra, sorprenentment meravellós.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Nulled WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
udemy course download free