PEP FÈLIX BALLESTEROS: L’alcalde Pau Ricomà m’ha decebut

L’exalcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros creu que la ciutat està pitjor que quan ell governava. Diu que està perdent pistonada i il·lusió. En una entrevista concedida a larepublicachecaBallesteros lamenta que el seu successor, el republicà Pau Ricomà, no l’ha tractat massa bé a nivell institucional i que les sessions plenàries són massa crispades. Confessa que ha tingut ganes d’abandonar el saló de plens en més d’una ocasió. També es pronuncia sobre el contracte de la brossa, qualificant la gestió de Jordi Fortuny de patètica. Pep Fèlix Ballesteros també té paraules d’encoratjament pel cap de llista del PSC, Rubén Viñuales, a qui li desitja molts encerts. No tindria cap problema de tancar la llista a l’Ajuntament de Tarragona. L’exalcalde també fa una travessa sobre el resultat electoral…

 

En quin moment es troba políticament?
Estic molt relaxat i amb la sensació d’haver fet la feina que més m’agrada en política que és la local i de proximitat. Tinc la sensació que la gent em reconeix cada cop més. Reconeix la feina feta, el tarannà… Si no hagués viscut un moment personal molt delicat amb la mort de la Creu, podria dir que sóc totalment feliç i amb un relleu que és la repera: Rubén Viñuales.

Hi ha qui pensa que vostè encara és l’alcalde, oi?
Em van passar no fa gaire una enquesta qualitativa on s’aprecia que el 34% de la gent encara pensa que sóc alcalde. I la veritat és que ho puc comprovar. Quan vaig pel carrer la gent em recorda que hi ha deficiències a la ciutat que cal corregir.

Sent nostàlgia?
No. Cap. El primer dia que vaig deixar de ser alcalde, només el fet que no m’esperés el xofer sota casa meva i que jo pogués agafar el meu cotxe i posar jazz o música catalana em va canviar positivament. He fet el que creia que havia de fer, amb encerts i errades.

Ricomà presideix un govern que no té un projecte clar i que va perdent la força

Com veu la ciutat?
Crec que està perdent pistonada perquè no té projectes ni ambició. Està perdent lideratge a nivell de territori i de Catalunya i això em preocupa. És un govern que no té un projecte clar i que va perdent la força.

Això també ho deien del seu govern en el seu darrer mandat…
En el meu darrer mandat vam ser capaços de tirar endavant els Jocs del Mediterrani (l’esdeveniment internacional més potent que s’ha fet a Catalunya) i vam inaugurar el Mercat…

La seva sortida del despatx de la plaça de la Font potser no ha estat la que vostè havia somiat, oi?
No me l’havia imaginat de cap manera. Només he pensat que volia deixar un bon relleu generacional que inicialment era en Javier Villamayor i és cert que al no produir-se aquest relleu, doncs, a mi em va obligar a seguir un mandat més. Jo no hauria volgut fer un altre mandat, però com que no tenia relleu no hi havia massa opcions.

Creu que ara té un bon relleu (amb Rubén Viñuales al capdavant)?
Estem davant d’un gran relleu.

Però no és del PSC… ve de Ciutadans… Ha canviat de jaqueta…
Quan jo era jovenet i vaig entrar d’independent, l’any 83, jo venia de l’entorn del Partit Socialista d’Alliberament Nacional… Abans que Rubén fes aquest canvi, ell em va dir, quan era candidat de Ciutadans, que era socialdemòcrata i em va votar en les primeres eleccions en què vaig alcaldable del PSC. Per tant, és normal que ell se sentís incòmode a Ciutadans quan el partit va començar a agafar una deriva neoliberal i conservadora.

Esperava aquest canvi?
Sí, de fet vaig ser dels primers a dir-li que s’havia equivocat en anar amb Ciutadans.

És millor candidat per representar l’electoral socialista?
No tinc cap mena de dubte. És una persona que no depèn de la política per viure. Té un bon discurs, una coherència ideològica clara i a més a més és socialdemòcrata. També li agrada el contacte amb la gent i no li costa gens empatitzar. És una persona de proximitat.

Montse Adan i Rubén Viñuales formen un bon tàndem

Se sent el teloner de Rubén Viñuales?
Em sento el teloner i ho faig amb orgull.

Montse Adan és un bon fitxatge?
Tots dos formen un bon tàndem. Els estimo. Es complementen amb gairebé en tot.

Qui governarà aquesta ciutat?
Estic convençut que Rubén Viñuales serà el proper alcalde de Tarragona. Obtindrà un molt bon resultat el dia 28 de maig.

Tot està molt obert, no creu?
Al final la gent farà un cop de cap. Sempre passa en etapes d’incertesa i indefinició.

Acceptaria, com a socialista, un pacte municipal entre PSC i ERC?
Això ho ha de dir el votant i ho ha de decidir el Rubén. Estar en política és fer allò que és necessari. Si per l’estabilitat aquest pacte fos imprescindible i l’única fórmula, jo seria capaç d’entendre-ho. Però el que hem de fer és guanyar per no dependre de ningú.

Ho entendria la gent?
No seria fàcil. S’hauria d’explicar molt bé.

ERC va dir que mai no pactaria amb un partit del 155 i ha acabat aprovant els pressupostos amb el PSC…
ERC segur que s’estava referint als diputats al Parlament. L’estratègia del Salvador Illa ha estat impecable i ferma. El govern ha demostrat feblesa.

Sobre el cas Inipro no tinc dubtes que tot el que vaig fer és legal

Vostè, tard o aviat, haurà de seure en el banc dels acusats… Com acabarà?
Estic molt tranquil. Està tardant massa. Jo voldria que fos demà. No tinc dubtes que tot el que vaig fer és legal i de totes les investigacions que em van fer no han trobat cap delicte. Confio en la justícia i en la meva innocència.

Que el judici se celebri després de les eleccions beneficiarà al PSC?
Jo crec que no. Són coses diferents.

El seu partit el va tractar bé en aquell moment?
Sí. Vaig posar el meu càrrec a disposició en dues ocasions i em van negar la dimissió. Vaig suspendre la militància voluntàriament.

Però no ha deixat de ser socialista?
No ho deixaré mai. Em moriré sent socialista. A mi ningú no em farà canviar  mai de camisa: ni del Nàstic ni del Barça.

Li ha donat algun consell a Rubén Viñuales?
Alguns, però li fan falta poc. Viñuales és millor del que pensem. Ell estima la política municipal, la gent i té ganes de treballar per Tarragona. El que sí que fem sovint és mantenir converses fluides i constructives. Ell és un bon amic.

Ja s’ha oblidat de les picabaralles on tots dos éreu protagonistes?
Això fa que ens coneixem i ens reconeixem. Ell sempre diu que m’admirava molt i per part meva també hi havia aquesta estima. Ell era capaç de defensar el projecte, però el més bonic és que érem capaços d’anar a fer una cervesa després del rife-rafe i parlar de la ciutat, de la família i de política. No fèiem teatre. Sempre he tingut clar que el meu adversari no és el meu enemic personal.

Quina relació té amb Pau Ricomà?
Personalment, és bona i en l’àmbit institucional he de confessar que m’ha decebut.

Per què?
No ha estat a l’alçada del respecte que un exalcalde necessita i es mereix. Jo vaig respectar l’alcalde Josep Miquel Nadal sempre. Mai no he parlat malament d’ell ni li he generat problemes.

L’alcalde actual li ha menystingut?
No ‘he sentit massa ben tractat. Però, he de dir que sempre que em necessiti jo estaré a la seva disposició.

Els plenaris són diferents dels que vostè presidia…
Són massa aspres i massa de la bronca i molt poc de l’argument i del pacte. La gent no ens vota perquè discutim. Confien en nosaltres per defensar els seus interessos i treballar pel benefici de la ciutat. Ningú ens vota perquè ens insultem o per veure el “i tu més’… Els ciutadans no ens fan costat per fer el tuit més ocurrent o el titular més espectacular. La gent vol pactes i acords.

Ha tingut ganes d’abandonar el plenari?
Moltes. No hi ha argumentari. Assistim a un espectacle per veure qui la diu més grossa i carregat de retrets i ocurrències.

Els plenaris són massa aspres i massa de la bronca i molt poc de l’argument i del pacte

Com veu la tornada de Maria Mercè Martorell a la política activa?
Em sembla bé. Està bé que hi hagi gent amb experiència i que no depenen de la política per viure i que tenen una coherència interna.

Li agradaria tancar la llista de Rubén Viñuales?
Si ell m’ho demana, ho faré.

Tancant llista o en un lloc elegible?
El que em digui ell. Jo l’ajudaré en tot allò que faci falta. Jo ja tinc tots els egos curats.

Hi ha molt d’ego al PSC?
A la política, molta.

Creu que quan Rubén Viñuales faci pública la llista hi haurà cabrejos interns?
Hi haurà gent que estarà més contenta i altra que menys, però això ha passat sempre. En les primeres eleccions jo vaig anar d’11 i les segons de 10 i sempre he acatat el que em deia el partit. Cal no dramatitzar-ho tot.

Va dir que vostè estava enamorat de Rubén Viñuales…
Políticament, eh… És un tio jove, capaç, professional, simpàtic, afectuós, proper … i això enamora perquè sóc característiques que han de tenir un alcalde.

Tota la seva actuació política de Ricomà es fa mirant el retrovisor i criticant el govern del passat

Cal un canvi a Tarragona…?
I tant. Tarragona no suportarà quatre anys més d’un govern Frankenstein.

Aquest govern encara parla del seu i el culpa de molts aspectes…
Clar, perquè ells no tenen projecte. Aquest acord de govern va néixer en contra de Ballesteros i no per treballar a favor d’un projecte. Tota la seva actuació política es fa mirant el retrovisor i criticant el govern del passat. Ells es fotraran una nata…

És capaç de fer una travessa de cara al 28 de maig?
Rubén Viñuales guanyar amb 9-11 regidors i ERC baixarà a 5-6. L’entorn de Junts encara no és definit, el PP està millor que fa quatre anys i la presència de Maria Mercè Martorell ajudarà a millorar el resultat. En relació amb els altres crec que dissortadament seran vots perduts.

Tarragona no suportarà quatre anys més d’un govern Frankenstein

Ciutadans desapareixerà?
Jo crec que sí.

Sonia Orts també li va donar guerra als plenaris… Ara podria passar al PSC i en lloc elegible…
Jo donaré suport a qui decideixi el Rubén Viñuales i el PSC. Ell farà una llista basada en els valors i en les persones que necessitarà en cada moment.

Quina importància hauran de tenir les xarxes socials en aquesta campanya?
Em temo que tindran molta importància, però lamento que la tinguin. A les xarxes no hi ha reflexió, només atacs, ocurrències, manques de respecte… Això no és ni periodisme, ni política.

Per cert, com està seguint el tema de la brossa?
La gestió està sent pèssima i patètica. No havia passat mai en la història de la ciutat i mira que vam haver de decidir entre una pròrroga de 10 anys o acabar el contracte i fer una nova licitació. Després vam veure que els perjudicats serien els ciutadans que havien de pagar la inversió dels contenidors en dos anys. La CUP ens va denunciar i la justícia ens va donar la raó. Vam viure un moment molt delicat i vam ser capaços de gestionar-ho. Ara, aquest govern, ha fet un desastre. No toquen de peus en la realitat. Desconeixen la realitat social i empresarial i estan provocant neguit entre els treballadors.

És normal que l’ajuntament parli individualment amb cada una de les empreses pràcticament implorant perquè es presenti al concurs?
Aquesta és una mostra de la seva incapacitat. Jo no vaig parlar mai amb cap empresa.

Com valora que Tarragona surti en la premsa internacional?
És genial. Nosaltres també vam sortir en la CNN, fa 7 o 8 anys, com una de les ciutats més recomanades del món arran del concurs de castells. Hem d’aprofitar aquestes oportunitats i haurem de fer més promoció. La gent quan ve a Tarragona al·lucina.

Hi ha barris – també el de Llevant – que estan preocupats perquè hi ha una percepció d’inseguretat

Tarragona és una ciutat insegura?
No, no. És cert que hi ha barris – també el de Llevant – que estan preocupats perquè hi ha una percepció d’inseguretat.

Vostè ha optat per no criticar l’actual alcalde ni assumir protagonisme en els plenaris…
És una manera de dignificar el càrrec a nivell institucional. Qui ha sigut alcalde de Tarragona es mereix un respecte institucional.

Li agradaria ser diputat?
No. Només m’agrada la política municipal. Té mèrit ser diputat i senador, però a mi no m’agrada.

El procés independentista està esgotat?
No. Viu moments de desencís i amb necessitat de ressituar-se en la realitat. La gent que no és independentista no ha de deixar de ser-ho, però no pot ser que s’autoenganyin o que els enganyin prometent la independència l’any vinent. Ha quedat clar que la independència no la tenim a tocar.

Què opina de la llei del ‘Només el sí és sí’?
A mi m’agrada la part que exigeix el consentiment. El problema és que la manera com s’ha formulat sembla que els jutges poden hauran de reduir les penes. Cal fer modificacions. Els abusadors han d’estar a la presó.

Té la sensació que s’està criminalitzant l’home?
No. Hem d’apostar pel respecte mutu. El problema és que hi ha homes que es porten malament i fan que es creïn clixés.

Tarragona per a vostè és…
Qualitat de vida.

PUBLICITAT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Premium WordPress Themes Download
online free course