15. Abril 2024

LA MONA DE PASQUA, LA GROSSA DELS PASTISSERSS

Pastissers de reconeguts establiments tarragonins expliquen les tendències  d’enguany de les Mones, i les seves particularitats

La Mona 2Amb l’arribada de la Quaresma, el Diumenge de Rams i el Diumenge de Resurrecció, arriba també el dia més llaminer de tota la Quaresma, el Dilluns de Pasqua. Una tradició, la de regalar una Mona a tots els fillols per part dels seus padrins, ben arrelada a Catalunya i a tota la costa mediterrània des de fa segles. Simbolitza que la Quaresma, i les seves abstinències, s’han acabat.

No importa que siguin en forma de tortell o en figura de xocolata, d’ou, crema o pa de pessic, amb plomes o sense. La tradició de La Mona ha superat el catolicisme i s’ha implantat en la nostra societat com una festivitat més, que reuneix a tota la família.

Una festivitat, a més, que serveix per dinamitzar l’economia local, especialment la dels pastissers tradicionals, que veuen en aquesta festivitat un dels moments amb més repercussió econòmica de l’any. Josep Roquet, pastisser de la Pastisseria Palau, reconeix la importància de la Pasqua al llarg de l’any: “És la Diada més important que tenim en tot l’any, juntament amb el Tortell de Reis”. Per la seva part, David Sanromà, propietari de la Pastisseria Sanromà, defineix La Mona com La Grossa dins del gremi pastisser: “Per a nosaltres, el mes de la Pasqua ens pot repercutir fins a un 250% més de benefici respecte a un mes normal”.

Malgrat que es venguin en el període d’una setmana, els pastissers comencen a preparar les mones molt aviat. “Nosaltres comencem a elaborar les figures de xocolata al novembre, perquè requereixen molt de temps. Les mones les elaborem la mateixa setmana, perquè són receptes de pastisseria, sense cap conservant, i són peribles” explica Jordi Andreu, propietari de la Pastisseria Andreu, la més antiga de la ciutat, i que enguany fa 115 anys. “Enguany estem tenint un 60% més de vendes respecte a altres anys, gràcies a l’efemèride” comenta Andreu.
La Mona 3
Pel que fa a les figures de xocolata, són tot un univers a part. Les figures complexes, explica Josep Roquet, requereixen motlles i plantilles. I de varietats hi poden haver-ne tantes com imaginació tingui el pastisser. “Nosaltres tenim des d’ous petits, d’1 euro, fins a un castell medieval, que supera els 150 euros.

Depèn del treball que necessiti” comenta Roquet, pastisser des de fa més de 25 anys. Això sí, les més venudes són sempre les que estan de moda en aquell moment. Enguany són les de Frozen, LadyBag i la Patrulla Canina. “Del Barça venem moltes mones tots els anys, és un clàssic” afirma David Sanromà.

Marc MOLINA

 

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
free download udemy course