Més control als drets d’autor a Internet

El Parlament Europeu ha aprovat la directiva amb 348 vots a favor, 274 en contra i 36 abstencions. Acaba així la tramitació legislativa de la proposta al Parlament, iniciada el 2016. Queda només pendent l’adopció formal del text pel Consell de la UE. Els països tindran 24 mesos per traslladar els canvis a la seva legislació nacional.

La normativa estén la protecció dels drets d’autor a l’entorn virtual. YouTube, Facebook i Google News són alguns dels operadors que es veuran directament afectats per aquesta legislació.

El text també intenta garantir que internet continuï sent un espai en què regni la llibertat d’expressió.

Ingressos compartits amb artistes i periodistes
La directiva pretén facilitar als titulars de drets, en especial els músics, intèrprets i guionistes, així com també als editors de notícies, la negociació d’acords més avantatjosos de remuneració per a l’ús de les seves obres en plataformes d’internet.

Per aquest motiu, les plataformes seran directament responsables del contingut que allotgin. De la mateixa manera, els editors tindran automàticament el dret de negociar en nom dels seus periodistes amb els agregadors per a la publicació dels seus productes.

Protecció de la llibertat d’expressió
El text inclou disposicions per assegurar el respecte a la llibertat d’expressió a internet. Compartir fragments d’articles de notícies queda específicament exclòs de la directiva, però l’acord inclou disposicions per evitar que els que comparteixen notícies abusin d’aquesta prerrogativa. Així, el “fragment” podrà seguir apareixent a Google News, per exemple, o compartir-se a Facebook, sempre que sigui “molt breu”.

La pujada a la xarxa d’obres protegides per tal de citar, criticar, ressenyar, caricaturitzar, parodiar o imitar queda protegida, el que garanteix que els mems i gifs seguiran disponibles i es podran compartir en línia.

Moltes plataformes no es veuran afectades
La norma especifica que les contribucions a enciclopèdies en línia sense objecte comercial, com Wikipedia, o a plataformes de programari de codi obert, com GitHub, queden exemptes. Les empreses emergents, per la seva banda, estan subjectes a requisits menys estrictes que les grans companyies.

Reforç de la posició negociadora d’autors i intèrprets
Els autors i intèrprets podran reclamar una remuneració addicional al distribuïdor que explota els seus drets quan l’acord original els reporti uns ingressos desproporcionadament baixos en comparació amb els beneficis que obté el distribuïdor.

Canvi de l’statu quo
Actualment, les companyies d’internet tenen pocs incentius per signar acords justos amb els titulars de drets pel contingut que utilitzen, en no ser considerats responsables del contingut pujat a la xarxa pels seus usuaris. Només estan obligats a eliminar contingut que infringeixi la legislació de drets d’autor quan el titular dels drets ho sol·licita. Però aquest procés resulta complicat i no garanteix als titulars una remuneració justa.

Responsabilitzar les empreses sobre el contingut augmentarà les possibilitats dels titulars de drets (en particular, músics, intèrprets i guionistes, així com editors de notícies i periodistes) d’assegurar acords de llicència justos, obtenint així una remuneració més justa per l’explotació de les seves obres en l’entorn digital.

Axel Voss, el ponent

Declaració del ponent
Axel Voss (PPE, Alemanya), ponent parlamentari del text, ha assenyalat: “Aquesta directiva és un pas important per corregir una situació que ha permès a algunes companyies guanyar enormes sumes de diners sense compensar adequadament als milers de creatius i periodistes de qui depenen.

Alhora, conté nombroses disposicions per garantir que internet segueixi sent un espai per a la lliure expressió. Aquestes clàusules no eren estrictament necessàries, perquè la directiva no crea nous drets per als autors. No obstant això, hem atès les preocupacions plantejades i decidit assegurar doblement la llibertat d’expressió. Els mems, els gifs i els fragments d’articles ara estan més protegits que mai.

També m’alegro que el text aprovat avui presti especial atenció a les noves start-ups. Les empreses líders del demà són les start-ups del present i la diversitat depèn de comptar amb un ampli grup de companyies innovadores, dinàmiques i joves.

Hem aprovat una llei que protegeix la vida de les persones, salvaguarda la democràcia perquè defensa un panorama mediàtic divers, reforça la llibertat d’expressió i fomenta la creació d’empreses i el desenvolupament tecnològic”.

 

PUBLICITAT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Nulled WordPress Themes
free online course