14. Abril 2024

MARCO JIMÉNEZ: La lluita contra la droga necessita deslliurar-se d’estereotips caducs

Marco A. Jiménez, sotsinspector dels Mossos d’Esquadra, destacat a Reus, va participar en una taula rodona sobre polítiques de drogues. Ho feia com a veu autoritzada en el combat contra el narcotràfic. El policia català, força experimentat en aquesta àrea, considera que cal posar fi al prohibicionisme i dedicar més esforços a la regulació. Va compartir taula amb ‘gurus’ policials, entre ells Neil Woods, un agent britànic infiltrat en diferents bandes de narcotràfic. En una conversa amb la republicacheca.com, Marco A. Jiménez comparteix el seu punt de vista sobre una lluita que requereix una intervenció global i un esforç plural de les diferents institucions.


Vostè ha participat activament en un col·loqui sobre polítiques de drogues. Quina importància té aquest fòrum?

Aquest fòrum marcarà un punt d’inflexió en la concepció de les polítiques de drogues a Espanya i a països llatinoamericans. S’ha debatut amb honestedat d’on ens ha portat el prohibicionisme a tota la societat.

Què poden aportar les policies a aquesta lluita?
Amb aquest debat s’aconsegueix reunir a persones que van viure en primera persona la “guerra contra les drogues” i ara aporten, des de la seva experiència personal, una visió sense edulcorants. Es vol enviar un missatge que serveixi per obrir la porta al debat i aconseguir deslliurar-se d’estereotips caducs.

Hablemos con honestidad‘. Quina és la versió honesta d’aquest sector?
El testimoni de les víctimes del prohibicionisme i de totes aquelles famílies que han patit, pateixen o patiran les conseqüències.

No es reduiria el narcotràfic si legalitzem el consum d’algunes drogues?
La resposta a aquesta pregunta necessita debats com el que ha promogut LEAP. Per això és tan necessari. Seria una fal·làcia respondre a aquesta pregunta amb un “sí” o un “no”.

50 anys després de la declaració de la guerra a les drogues no s’ha aconseguit arrabassar el “monopoli de les drogues” a les organitzacions criminals

La pressió policial redueix el narcotràfic?
La pressió policial redueix el narcotràfic momentàniament en la zona on s’hi actua i, provoca el seu desplaçament a una altra ubicació física, el que es coneix com l’efecte globus o “efecto cucaracha“.

Què és el més preocupant d’aquesta realitat?
El més preocupant és que després de més de 50 anys de la declaració de la guerra a les drogues que en va fer el president nord-americà Richard Nixon, no s’ha aconseguit arrabassar el “monopoli de les drogues” a les organitzacions criminals.

Quina solució hi ha per minvar el negoci del narcotràfic?
No existeix una única solució i, s’ha d’assolir una intervenció global i un esforç plural de les diferents institucions. I dins d’aquest plantejament no s’ha d’excloure els usuaris de drogues; la seva visió també és necessària en aquesta qüestió

Per què hi ha tanta oferta de droga malgrat haver-hi tantes incautacions?
El llenguatge periodístic de vegades fa pensar al ciutadà que l’operació que copsa una portada de diari serà definitiva per eradicar el tràfic de drogues i, només cal observar que el preu de determinades drogues s’ha mantingut estable durant dècades. És inacceptable que “les drogues” continuïn en mans de les organitzacions criminals.

La policia disposa de les mateixes eines per lluitar contra el tràfic?
Els recursos de què disposa la policia mai no seran els mateixos que els de les organitzacions criminals, malauradament. Però, la inventiva, la formació continua dels policies antidrogues i el talent de molts dels seus membres fan que aquesta lluita no sigui tan desigual.

Els recursos de què disposa la policia mai no seran els mateixos que els de les organitzacions criminals

Per què sorgeixen drogues amb major potència?
La R+D+I també és d’aplicació a les drogues. Una droga amb més potència acostuma a ser un producte més atractiu al mercat, econòmicament més rendible per al seu “fabricant” i li permet distanciar-se dels seus competidors.

La corrupció va associada necessàriament al tràfic?
La corrupció és tan variada que no és només exclusiva al tràfic de drogues.

Quines necessitats tenen les policies a l’hora de combatre el narcotràfic?
Deixant de banda qüestions materials o de recursos humans, és necessari aconseguir marcs legals que esvaeixin zones grises, que són les que plantegen els veritables problemes.

Per què Catalunya és un dels llocs més cercats per narcos?
Hem de fugir d’afirmacions tendencioses i no ser esclaus d’estadístiques que de vegades s’allunyen de la realitat.

Quines polítiques hauria d’aprovar el govern per reduir el narcotràfic i la demanda d’aquestes substàncies?
Esperem que el fòrum promogut per LEAP serveixi per obrir debats on poder aportar visions transversals i que no comportin perpetuar normes estèrils redactades en una societat que poc o gens té a veure amb l’actual.

INTERVENCIÓ DE MARCO A. JIMÉNEZ

PUBLICITAT
Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy paid course