MAR GIL (sotsinspectora de Bombers): La igualtat requereix un increment de consciència i una major implicació de la societat

El masclisme sovint es presenta als nostres caps de manera inconscient. De vegades, pensem en un lloc de treball suposant que la persona a càrrec d’aquest serà un home. Això encara és més comú quan parlem de tasques tradicionalment masculinitzades, com bé poden ser la de policia, treballador industrial, camioner o bomber. En aquest cas, entrevistem la sots-inspectora del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya i Cap d’Unitat de la Sala de Bombers Regió d’Emergències de Tarragona i Terres de l’Ebre, Mar Gil Teixidó, la qual va accedir al cos l’any 2017, així trencant molts estereotips d’una feina percebuda com a per homes.


Per quina raó va decidir dedicar-se a aquesta professió?

Els motius són diversos, però una de les coses que em van fer decidir va ser haver-hi entrat en contacte mentre treballava d’enginyera a una entitat local. Em va sorprendre la gran vàlua personal i professional dels membres del Cos de Bombers amb els que vaig treballar, els admirava molt i em van fer venir unes enormes ganes de formar part del seu equip. Per altra banda, aquesta professió implica la manifestació diària d’uns valors per a mi primordials: la vocació de servei públic, la professionalitat, l’entrega a la societat, la valentia demostrada, el treball en equip… En definitiva, és una professió que, tal com s’acostuma a dir, va molt més enllà.

Quan ho va decidir, va rebre algun tipus d’impacte negatiu? Em refereixo a comentaris inapropiats, opinions o bromes…
Al contrari. Quan m’ho vaig plantejar vaig demanar l’opinió a diferents persones, tant de dins com de fora al Cos i vaig rebre respostes molt satisfactòries, tot animant-me a preparar-me per l’oposició i a tirar-la endavant. Sempre m’he sentit recolzada.

(Cedida per Bombers de la Gen.)

Va trobar molta dificultat per entrar al servei de bombers?
L’oposició a la qual em vaig presentar, la de sots-inspectora dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, és difícil. Requereix un gran grau d’exigència en la preparació, molt de temps d’estudi i d’entrenament, de demostració de capacitats i en general de preparació contínua. Hi hem de superar diverses fases d’oposició: exàmens teòrics, pràctics, físics i psicològics. En aquesta darrera fase, valoren les nostres capacitats de lideratge, presa de decisions, coordinació, cooperació i comunicació, i és una prova duríssima. Tots els companys de promoció, independentment de si ets home o dona, van manifestar en el seu moment la gran dificultat que suposa la nostra oposició, però està justificada per la gran responsabilitat que suposa ocupar aquest lloc.

Què representa ser una dona dins d’una professió tradicionalment masculinitzada?
En el meu cas, no només  destaco per formar part del Cos de Bombers sinó també pel fet d’ocupar un lloc de lideratge dins la seva estructura. Això suposa un motiu de gran satisfacció com a dona i com a professional, i la responsabilitat de fer visible la nostra figura, tan desconeguda i gairebé inexistent, però que dia a dia va creixent, molt lentament. D’aquesta manera, podem demostrar a la societat en general les capacitats que tenim i el que podem aportar en àmbits de treball masculinitzats. Nosaltres podem!

Quines tasques desenvolupa vostè com a bombera?
Sóc sots-inspectora del Cos de Bombers i Cap d’Unitat de Sala de la Regió d’Emergències de Tarragona (RET) i Terres de l’Ebre (RETE). Quan estic de guàrdia, exerceixo la posició de Cap de Guàrdia de la RET i la RETE, i tinc responsabilitats operatives i de coordinació. Pel que fa a l’àmbit operatiu, consisteix a assumir el comandament operatiu, en l’àmbit territorial corresponent, dels serveis que ho requereixin. En referència a l’àmbit de la coordinació, actuo com a responsable de la gestió i coordinació del dispositiu de la guàrdia que depèn de la sala de la RET i la RETE. Fora del dia de la guàrdia, com a Cap d’Unitat de Sala, dirigeixo i gestiono els recursos humans i materials de la sala, em responsabilitzo del parc mòbil i l’equipament específic relacionat amb aquest, i organitzo pràctiques i formació per al personal de Sala i per als bombers habilitats al parc mòbil.

Hi ha diferències entre homes i dones del Cos de Bombers? Per exemple a les tasques, responsabilitats, nombre de dones en càrrecs superiors o de lideratge…
El Cos de Bombers de la Generalitat treballa amb una estructura que segueix una línia jeràrquica definida per escales i categories. A cadascuna li corresponen unes funcions, que implicaran una responsabilitat superior a mesura que es vagi ascendint en l’escala corresponent. Les tasques i responsabilitats vénen definides pel lloc de treball que ocupes, independentment de què siguis home o dona.

Com valora les mesures d’igualtat dels ens públics catalans?
Sé que existeixen diferents instruments que determinen els objectius i les mesures de caràcter transversal que s’han d’aplicar per garantir l’equitat de gènere en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat. La qüestió és saber si anem pel bon camí: han canviat les coses en els darrers anys? Si m’hi aturo a pensar respecte com era quan vaig iniciar la meva trajectòria professional, puc afirmar que sí; però la següent pregunta que em ve al cap és: el canvi ha estat proporcional, ha estat el que jo esperava? Doncs no, i això em fa ser conscient que encara queda molt camí per fer. Per això, la igualtat requereix un increment de consciència presa i una major implicació del conjunt de la societat.

Avui dia, vostè rep impactes negatius? 
A nivell particular, els impactes negatius han estat minsos. És important percebre’ls i fer-los saber a tots els implicats per corregir-los i que no es tornin a repetir. Com a dona tinc l’obligació de no donar l’esquena, d’implicar-me amb la societat i col·laborar per alleugerir el camí a les pròximes generacions de dones que s’incorporin en llocs de treball masculinitzats, que espero que aviat no ho siguin, i de fer saber que si jo he pogut, totes podem!

* Fotos cedides pels Bombers de la Generalitat de Catalunya

PUBLICITAT

PUBLICITAT
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Download Nulled WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Premium WordPress Themes Download
free online course