Ma. JOSÉ FIGUERAS: El compromís de la URV per aconseguir una igualtat efectiva entre homes i dones

El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, és una data assenyalada a la URV. Aquest dia reafirmem el nostre compromís amb la igualtat efectiva entre homes i dones.

De fet, fa més d’una dècada que vam iniciar aquest camí esdevenint una de les primeres universitats a aprovar un Pla d’Igualtat (2007). I tot just ara fa un any vam aprovar la tercera edició d’aquest pla, la qual cosa evidencia que és un document viu que cal anar posant al dia per enfocar els reptes pendents.

Quan parlem de la igualtat entre homes i dones ens referim, entre altres coses, a aconseguir una igualtat efectiva en l’accés i la promoció a la feina; una igualtat efectiva pel que fa als equips de recerca i el seu lideratge; una igualtat efectiva quant als continguts docents, perquè siguin visibles les aportacions de les dones en tots el àmbits científics, i una igualtat també efectiva en els llocs de decisió i de màxima responsabilitat.

La incorporació de la perspectiva de gènere per assolir la igualtat en la gestió, la recerca i la docència és una obligació no només jurídica, sinó també ètica, tal com recull el Codi Ètic de la URV. De la mateixa manera, la igualtat entre homes i dones és un compromís amb la societat i amb els objectius de desenvolupament sostenible, i en concret amb l’ODS nº 5, el de la igualtat de gènere. En aquest sentit, la feina que hem impulsat per materialitzar aquest compromís amb l’ODS 5, ens ha situat en la posició 43 (d’un total de 547 universitats de tot el món) pel prestigiós rànquing de Times Higher Education University Impact Ranking.

Aquest 8 de març, però, és diferent que altres vegades. Hem estat colpejats per la covid-19, una pandèmia que ha posat de manifest que les conseqüències de les crisis afecten especialment les dones: més exposició a la malaltia, problemes relacionats amb la conciliació i la corresponsabilitat i, malauradament, més vulnerabilitat en violència de gènere. Així, la situació i els efectes de la pandèmia han agreujat les desigualtats ja paleses i la URV, que no hi és aliena, hi ha intentat donar resposta.

Els confinaments, les restriccions de presencialitat, el teletreball i la docència i l’aprenentatge virtuals han irromput i s’han instal·lat en la quotidianitat, i han provocat un augment de les desigualtats entre homes i dones. Respecte a les dones que formen part del col·lectiu de personal docent i investigador, es preveu un augment de la bretxa de gènere en les carreres acadèmiques, atès que la producció científica de les dones s’ha vist més afectada que la dels homes.

Les dones que formen part del personal d’administració i serveis també han sofert aquest impacte: han hagut d’improvisar nous circuits i processos digitals per assegurar i garantir el bon funcionament de la universitat, compaginant-lo en moltes ocasions amb la càrrega familiar i de cures, provocada pel tancament i les posteriors restriccions.

Finalment, la pandèmia també ha passat factura a les estudiants universitàries: la docència virtual s’ha hagut de fer sobtadament, sense preveure l’existència de la bretxa digital de gènere, que ha implicat un sobreesforç per a moltes d’elles.

Però des de la nostra Universitat hem seguit treballant per la igualtat. Per posar només uns exemples, hem instal·lat punts liles als campus per accedir al protocol d’assetjament de estudiants; hem apostat per reforçar l’Observatori de la Igualtat creant una unitat amb les funcions més àmplies per executar el III Pla d’Igualtat; hem introduït criteris i indicadors d’igualtat als contractes programa amb els centres; hem nomenat un responsable d’igualtat en cada centre; estem treballant per visibilitzar més les autores a les guies docents i als catàlegs de llibres dels CRAIs; hem introduït criteris d’igualtat per valorar els grups de recerca, i hem dut a terme accions de formació i sensibilització dirigides a tota la comunitat universitària en el marc del Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere.

La URV té un paper fonamental en matèria d’igualtat: som un agent transformador per al futur, tant en formació com en recerca. Per tot això la URV continuarà treballant i avançant en una igualtat real i efectiva.

María José FIGUERAS
Rectora de la Universitat Rovira i Virgili

PUBLICITAT
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
udemy course download free