Cellers, vinateries, restaurants i allotjaments del Priorat han començat a activar-se coincidint amb l’avenç del pla de desescalada. Tot i que ja s’han fet les primeres visites i hi ha “moviment” de clientela de la regió sanitària, el gruix de negocis no estarà a ple rendiment fins que no es permeti la mobilitat dels habitants de l’àrea de Barcelona.
En un any ple de restriccions, el sector espera un repunt del turisme de proximitat, sobretot al juliol i a l’agost, que és quan sol rebre famílies d’estiueig als pobles de la comarca. L’associació Priorat Enoturisme i el Consell Comarcal reivindiquen que la baixa densitat i un entorn natural privilegiat situen el Priorat com una destinació “idònia” que defuig les “grans concentracions”.
En el marc de la presentació de l’acord de vinculació entre Priorat Enoturisme i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la província de Tarragona (AEHT), el president de l’associació comarcal, Roger Felip, ha destacat que són “un destí segur” per la baixa densitat de població i el fet de tenir espais naturals de gran valor com la Serra de Montsant.
Felip ha insistit que no volen fer una crida “a un volum de visitants excessiu”, sinó a mantenir “el petit format” i que el visitant percebi “una sensació d’autenticitat i exclusivitat”. L’associació prioratina agrupa una oferta enfocada en l’enoturisme amb mig centenar d’empreses com cellers, vinateries, molins d’oli, restaurants, allotjaments i agències de viatges.
L’AEHT constata que s’estan fent poques reserves
Per la seva banda, el president de l’AEHT, Francesc Pintado, ha constatat que tot i estar en la fase de “planificar vacances”, no s’estan materialitzant reserves als més de 120 establiments d’allotjament que estan adherits a l’entitat. En general, aquest sector no preveu l’activació fins a la fase 3 i a Tarragona ciutat, ha destacat Pintado, els hotels no obriran fins a l’1 de juliol.
Pel que fa a l’hostaleria, Pintado ha assenyalat que el previsible pas dilluns vinent a la fase 3 no comportarà grans canvis. L’aforament a l’interior dels locals passarà del 40% al 50%, i a les terrasses del 50% al 75%. Els darrers dies han anat obrint més establiments que es mantenien tancats, tot i que el sector adverteix que si treballa al 50% la rendibilitat “no passa d’aquí, o fins i tot és inferior”.