
La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha assegurat aquest diumenge que la nova llei de memòria democràtica, que el Govern aprovarà pròximament, preveu incloure els fets que es commemoren avui en el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació en els currículums educatius.
Ubasart ha participat en l’homenatge institucional del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació que s’ha dut a terme aquest matí a la Jonquera (Alt Empordà) per recordar a les milers de persones que van anar a l’exili, una vegada acabada la Guerra Civil. En l’acte, ha reivindicat la importància de commemorar aquest dia perquè “recordar l’exili és una eina perquè coses així no es tornin a repetir ni a Catalunya ni enlloc”.
Es calcula que per la Jonquera i El Portó van passar unes 220.000 persones camí de l’exili, gairebé la meitat de tots els que van fugir d’Espanya
La consellera ha reivindicat el valor del llegat de “llibertat, autogovern i de justícia social” de la memòria republicana i ha reiterat la voluntat de fer un pas més i transformar-la en palanca de canvi i en garantia de no repetició. “Ho farem mitjançant la nova llei de memòria democràtica que aprovarem pròximament i que preveu incloure l’estudi de fets com els quals avui commemorem en els currículums educatius”, ha dit.
L’acte ha consistint en una caminada d’1,5 quilòmetres pel Coll de Lli, la mateixa ruta que van seguir les autoritats del govern republicà camí de l’exili.
Precisament est va ser el lloc per on el 5 de febrer de 1939 van travessar la frontera el president de la República, Manuel Azaña; el president de les Corts, Diego Martínez Barrio; el president de la Generalitat, Lluís Companys, i el lendakari basc, José Antonio Aguirre.
Es calcula que per la Jonquera i El Portó van passar unes 220.000 persones camí de l’exili, gairebé la meitat de tots els que van fugir d’Espanya.