24. Abril 2024

La indústria petroquímica és un sector essencial i dinamitzador de l’economia del territori

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha presentat el document que recull les dades, indicadors i paràmetres del sector petroquímic corresponents a l’exercici. L’informe evidencia que, en un context tan complicat com el del 2020, la Química va resistir millor que la majoria de sectors els efectes de la crisi, i això li va permetre exercir com a motor del territori, aportant solidesa i resiliència a la seva economia.

La indústria petroquímica tarragonina va assolir l’any 2020 una producció total de 17,05 milions de tones, un 12,6% menys que l’any anterior (la producció del 2019 havia estat de 19,5 milions de tones). Aquest descens està vinculat de forma molt directa a la crisi i, en particular, a la caiguda de la demanda en la mobilitat.

Però, malgrat aquesta caiguda global de la producció, les empreses de l’AEQT van mantenir durant el 2020 la seva activitat i operativa en tot moment, i també van mantenir els llocs de treball, que de fet es van incrementar. Dels 5.162 de l’any 2019, es va passar a 5.200 llocs de treball directes el 2020, un 0,74% més. Un increment lleu però alhora molt significatiu en un context de crisi econòmica generalitzada.

Una ocupació que es caracteritza a més per ser d’alta qualitat, amb unes condicions, salaris i percentatge de contractes indefinits molt per sobre de la mitjana, tal com també queda reflectit en l’Informe. Al mateix temps, l’any 2020 el sector va mantenir el seu habitual protagonisme com a líder en exportacions a la província, i com a generador del 66% dels moviments del Port de Tarragona.

L’Informe Públic recull també indicadors del sector en àmbits com la seguretat o el medi ambient. Destaca, en aquest sentit, que l’ús d’aigua regenerada per part de les empreses de l’AEQT va tornar a marcar un màxim històric, i es va situar en un 17,09% respecte del total d’aigua consumida. Aquesta evolució té perspectives de continuar creixent en els pròxims anys.

Pel que fa a seguretat, les dades tornen a confirmar la Química tarragonina com un dels sectors més segurs, amb una accidentalitat molt més baixa, també el 2020, que la majoria de sectors, malgrat que s’ha registrat un repunt en aquestes dades, com era de preveure després del greu accident que va patir el sector.

Un repunt que, naturalment, el sector està analitzant detingudament per avaluar les possibles causes i prendre mesures per redreçar-lo. L’objectiu número 1 de la indústria és sempre garantir la seguretat, i per això en tot moment segueix treballant i invertint, investigant cada accident o incident, revisant protocols… i desenvolupant i perfeccionant projectes conjunts en seguretat com els que es recullen en l’Informe Públic, en aquest cas en l’apartat dedicat a repassar la tasca duta a terme per les diferents comissions de l’AEQT.

Un repàs que deixa clar que la pandèmia va marcar l’any de tots els grups de treball de l’associació, que van abordar-ne els efectes des dels seus respectius àmbits, des de la Comissió de Seguretat fins a la d’Activitats Logístiques i Portuàries, passant per la Sociolaboral o la de Comunicació.

Però, al mateix temps, també es pot comprovar que en cap moment es va deixar de treballar en els nombrosos projectes que estaven en marxa. En aquest sentit, es recullen els avenços en el disseny de les formacions en factor humà o en el projecte OCS-Zero Pellet Loss, el camí cap a l’hidrogen renovable, l’elaboració del nou informe de l’enquesta sociolaboral, la col·laboració amb les administracions en el desenvolupament de plans urbanístics i infraestructures, la revisió dels sistemes de qualificació d’empreses de serveis, o la promoció del transport intermodal, entre molts d’altres projectes.

També es recull la intensa tasca de diàleg i transparència amb la societat que, arran de l’accident del mes de gener, es va posar en marxa des de l’associació per tal d’escoltar el territori i conèixer les seves inquietuds, expectatives, suggeriments…

Finalment, l’Informe recorda que, a més, durant el 2020, l’AEQT també va ser capaç de conduir el procés d’elaboració d’un nou Pla Estratègic, que es presentaria i entraria en vigor l’any 2021. A més, i com és habitual, s’inclou també una memòria amb un repàs a l’activitat institucional de l’associació durant l’exercici, i dedica un apartat específic als convenis i business partners de l’associació.

Endavant, malgrat les dificultats
Per al president de l’AEQT, Rubén Folgado, l’Informe Públic és el reflex que “la indústria petroquímica va seguir sent un gran motor econòmic per al territori i va aportar solidesa a l’economia en uns moments de greu crisi”. Al mateix temps, destaca que, “en un exercici tan complicat, des del sector químic i des de l’AEQT es va continuar endavant”.

“La nostra associació va seguir treballant en tot moment en els molts i importantíssims projectes que estaven en marxa, i també va ser capaç de posar en marxa un intens procés de diàleg i transparència amb l’entorn”, recorda, i afegeix: “Com a sector, gràcies a l’esforç solidari dels milers de persones que hi treballen, també vam continuar endavant en tot moment, per garantir-li a la societat allò que més necessitava en uns moments tan delicats, sense oblidar les diferents donacions que van realitzar tant les empreses com la mateixa AEQT”.

La indústria petroquímica va seguir sent un gran motor econòmic per al territori i va aportar solidesa a l’economia en uns moments de greu crisi

Folgado acaba el seu missatge de presentació de l’Informe parlant del nou Pla Estratègic 2021-2023 i dels molts reptes que el sector té per endavant, com ara la transició energètica. “El futur és incert i presenta reptes exigents. Per a la indústria i per al territori. Però estem convençuts que, si continuem anant de la mà, i donant-nos suport mutu, de ben segur que ens en sortirem”, conclou Folgado.

PUBLICITAT

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Premium WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy paid course