28. Març 2024

‘LA FILLA DEL FARER’, FRANCO I LES GOLES DE L’EBRE

Mario Pons és l’artífex del documental ‘La filla del farer’ que commemora l’ofici dels farers i sobretot lloa a una família que va dedicar tota una vida al far de Buda que s’ha presentat aquesta tarda a la Sala d’actes del Museu  Port de Tarragona. L’acte ha anat acompanyat del grup musical ‘Los Sirgadors’.
 
La peça audiovisual, de Segula Films, narra la història de la Manolita Cabezas, que junt amb el seu germà Antonio, fills de l’últim farer de Buda, rememoren el passat d’una zona que a poc a poc es veu absorbida i destruïda pel mar. A través de les seves paraules l’espectador pot fer un viatge en el temps i reviure els moments més significatius de la família Cabezas.
 
La filla del farer
“L’Helena descobreix un extens arxiu familiar. Unes imatges del desaparegut ofici de Torrer de fars, representat pel seu avi, l’Alfredo Cabezas Martos. Les imatges de color sèpia, tenen més de 80 anys i ens expliquen una història familiar fascinant”, ha explicat el seu director i realitzador, Mario Pons.  
 
Antonio, de 91 anys, ha dit que “hem pogut fer conèixer la història del far i de la nostra família perquè el meu nebot ha guardat totes aquestes imatges. Imatges que les vàrem salvar de ser cremades quan el règim franquista ens va fer abandonar el far per calar-li foc”.
 
El director i realitzador, Mario Pons, ha demanat al públic un emotiu aplaudiment per la Manolita que no ha pogut ser perquè  “està allà a dalt il·luminant-nos com ho feien les llums del far”.  A més, ha comentat que “era necessari presentar-lo ja perquè aquesta família s’ho mereix tot. Portem molt de temps emprenyant-los i sempre han estat a punt. Els hi devia”.
 
Prop d'una setantena de persones mirant el documental
Prop d’una setantena de persones mirant el documental
El franquisme i els tres fars de les Goles de l’Ebre
El director ha comentat que enguany se celebren els 150 anys de la construcció dels tres fars de les Goles de l’Ebre, el del Fangar, el de l’Illa de Buda iel conservat al Port de Tarragona des del 1987, el far de la Illa de la Banya, actual Museu de fars de la Província de Tarragona.
 
Els fars van deixar de fer llum després que Franco, al 1936, ordenés l’apagada de les llums dels fars de tot l’estat. 
 
El far del Buda va sobreviure després de la crema ordenada pel General Enrique Lister, el 21 d’abril del 1938 en plena Guerra Civil espanyola -el far era una posició estratègica-. La Manolita recorda al documental que “els soldats tenien ordre de cremar el far, van amerar els matalassos de les habitacions amb el petroli que alimentava la llanterna i dos bombes de mà van fer la resta. Quan em vaig girar les flames ja sortien per les finestres”.
 
El director ha lamentat que de l’espai natural de la Gola nord de l’Ebre “ja s’han perdut 6 quilòmetres de costa i no només això sinó també un mite exuberant de la terra i de la història”.
 
Jonathan OCA
 
 
 

Quins partits governaran a Tarragona?

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes
udemy course download free