28. Març 2024

La cònsol del Marroc cerca ‘complicitats’ a Aragó

Dimecres. 9 d’abril de 2017. El rellotge marcava les 08:10. No feia precisament calor. El vent bufava amb alguna intensitat. La temperatura no ultrapassava els 16 graus. A la rotonda dels conills, el cotxe oficial de la cònsol general del Marroc a Tarragona, Lleida i Aragó, Saloua Bichri, estava preparat per engegar un viatge fins a la comunitat autònoma d’Aragó, on la representant diplomàtica tenia previst reunir-se amb els màxims responsables del govern regional i de l’executiu espanyol. L’agenda de Saloua Bichri era trepidant. Tenia concertades diferents trobades institucionals i una visita a la residència Villacampa, on viuen menors marroquins tutelats.

La cònsol Bichri s’ha desplaçat a la capital manya amb l’objectiu d’estrènyer lligant i aixecar ponts de diàleg, comunicació i reciprocitat que siguin capaços d’afavorir la relació institucional entre el Marroc i Aragó.

Saloua Bichri amb el director de l’IASS, Joaquin Santos

La visita oficial ha començat a la conselleria de Serveis Socials, més concretament amb el director general de l’Institut Aragonès de Serveis Socials, Joaquin Santos. En aquest contacte, la diplomàtica s’ha assabentat que dels 261 menors tutelats per l’executiu aragonès, 220 són menors d’origen marroquí, molts d’ells procedents de Lleida i Barcelona.

Joaquin Santos li han comentat que, actualment, una de les tasques prioritàries és ‘identificar’ els ‘Mena’ (Menors Estrangers No Acompanyats). Una de les grans apostes és la formació (diversa) d’aquests joves, ja que és un ingredient imprescindible de cara a les sortides personals i professionals dels nens acollits. Molts d’aquests menors, un cop identificats, podran accedir al permís de residència. Aconseguir el permís de treball és molt més complex. Cal un contracte de treball a jornada complerta, com a mínim, durant un any.

La diplomàtica ha visitat un centre d’acollida

El director general ha parlat també sobre el projecte ’17 plus’ i del pla d’emancipació fins als 22 anys, el qual consisteix, essencialment, en un seguiment residencial i econòmic. Alguns dels menors que arriben a Espanya necessiten atenció terapèutica, tenint en compte les circumstàncies que els van portar a abandonar el seu país, les seves famílies i la situació en què viuen en la ciutat d’acollida.

Joaquin Santos ha confessat que, en general, la comunitat marroquina a Aragó – unes 40 mil persones – està “bé integrada” i la convivència no és tensa. Hi ha unes 14 o 15 entitats que hi col·laboren en l’acollida dels ‘Mena’. Saloua Bichri ha pres nota de tot el que li ha comentat el director general de Serveis Socials i s’ha disponibilitzat a fer tot el possible per ‘col·laborar’ en la (ràpida) identificació d’aquells menors que, per raons diverses, estan tenint problemes en aquest sentit. Una de les grans problemes és la dificultat idiomàtica i comunicativa dels joves nouvinguts.

La cònsol durant la visita d’un pis d’acollida

Tot seguit, la comitiva diplomàtica s’ha desplaçat a la Residència Villacampa. Un centre on, actualment, hi viuen 16 menors tutelats. La representant del govern marroquí ha visitat les instal·lacions del centre i s’ha interessat per conèixer el dia a dia dels nois i les seves preocupacions, ansietats i perspectives de futur.

En la conversa mantinguda amb els responsables de la residència de la Fundació Federico Ozanam, José María Lamana, Òscar Diego i Carmen Alegre, s’ha comentat que la majoria dels menors només pensa a ajudar les seves famílies. “Ells tenen el cos aquí, però el seu cap està allà”, explicava un dels directius del centre, tot assegurant que alguns arriben a la conclusió que es viu pitjor aquí que al seu propi país. Molts se n’adonen que l’aventura que viuen res té a veure amb el ‘somni americà’. Saloua Bichri s’ha interessat sobre els ‘projectes’ de vida d’aquelles que tiren endavant i s’integren. N’hi ha algun que acaba cursant estudis universitaris. La taxa encara és minsa.

Els menors han preparat te i pastes típiques del Marroc

Abans d’assaborir un té i tastar unes pastes típiques del Marroc, la cònsol i la seva comitiva han tingut l’oportunitat de mantenir una trobada personal amb alguns dels menors. Li han comentat que es troben a gust, tot i que troben a faltar la seva família i estan preocupats amb l’obtenció dels ‘papers’.

Després d’aquesta trobada “fructífera”, Bichri i la seva comitiva s’han desplaçat a la Plaça del Pilar, on han estat rebuts pel subdelegat del govern espanyol a Saragossa, José Abadia Tirado. La delegada del govern, Carmen Sánchez Pérez, ha volgut saludar la cònsol però per motius d’agenda no ha pogut assistir a la trobada.

La diplomàtica saluda la delegada del govern a Aragó

En conversa mantinguda amb el subdelegat, la diplomàtica ha manifestat la seva intenció d’intensificar les relacions entre el Marroc i Espanya. Després d’intercanviar impressions i punts de vista sobre la situació i integració dels marroquins, tots dos han coincidit en la necessitat de crear mecanismes i ‘taules de treball’ per potenciar la convivència real i efectiva. S’ha abordat la temàtica de la formació, contractació i mecanismes legals per agilitzar la concessió dels permisos de residència i treball dels menors tutelats.

Saloua Bichri amb el subdelegat del govern

La subdelegació s’ha compromès a continuar treballant per millorar la situació d’aquests joves, apostar per la seva formació i integració. Abans de l’estiu, el Consolat General del Marroc podria dur a terme, a Saragossa, unes jornades socials, culturals i econòmiques per fomentar una major connexió entre nacionals i la comunitat marroquina.

Imatge del dinar que ha tingut lloc al restaurant El Montañes

Després del dinar al restaurant El Montañes, en el qual ha participat el subdelegat del govern, el representant de la Federació d’Associacions Gitanes dels Països Catalans, el director general de l’Institut Aragonès de Serveis Socials, el president de la Fundació Federico Ozanam i la cònsol, arribava l’hora de desplaçar-se al Palau Pignatelli, seu del govern d’Aragó.

Saloua Bichri amb la consellera de Serveis a la Ciutadania, Maria Victoria

La titular de la Conselleria de Serveis a la Ciutadania, Maria Victoria Broto Cosculluela, ha obert les portes del seu despatx a Saloua Bichri per expressar la seva total disponibilitat en col·laborar en la integració plena i real de la comunitat marroquina, la qual és la segona més important a l’Aragó. La consellera, referint-se als processos d’inclusió, ha deixat clar que “estem bé, però cal treballar per assolir la veritable integració”. Ha afegit que s’ha d’aprofitar el que porta la diversitat social per fer créixer les societats.

Saloua i Maria Victoria s’han regalat llibres

Tant Saloua com Maria Victoria han reconegut que la integració real es pot aconseguir a través de l’esport i la cultura. La consellera ha suggerit que la comunitat marroquina expressi i comparteixi, pels mitjans possibles i al seu abast, les seves experiències, perquè, entre tots, es pugui saber, realment, “com estan i com ho estan vivint”.

En relació als ‘Mena’, la governant ha confessat que en algun moment la situació s’ha desbordat però, la sang no ha arribat al riu, gràcies a la col·laboració i experiència de moltes entitats. “Hem respost amb eficàcia i amb rigor”, ha reconegut Cosculluela, agraint la col·laboració de les diferents associacions no governamentals que han treballat convençuts que aquests menors es mereixen ser tractats amb respecte i dignitat.

En finalitzar la trobada, la diplomàtica i la consellera s’han intercanviat regals: dos llibres. S’han emplaçat per una nova trobada, on la convivència i la integració seran els grans ingredients.

Reunió amb el director general de la Fundació Federico Ozanam

Abans de tornar a Tarragona, Saloua Bichri i la seva comitiva han pogut assistir a la recepció a la Fundació Federico Ozanam. El director de l’entitat, José María Lamana, ha fet un breu repàs per la història de la fundació, la qual té un pressupost anual de 20 milions d’euros. Es tracta d’una fundació que porta “treballant per les persones” (aquest és l’eslògan) des de l’any 1990.

José Maria Lamana rep un obsequi de la cònsol

Lamana ha explicat que l’entitat, amb més de 760 treballadors, funciona amb un model assistencial basat tant en l’experiència com en la innovació i el desenvolupament d’una metodologia enfocada a potenciar l’autonomia i el creixement personal dels seus usuaris.

El director general de la fundació ha agraït a Saloua Bechri tota la col·laboració del consolat i dels seus funcionaris. També ha sol·licitat que s’agilitzi alguns procediments legals que, en definitiva, beneficiaran els menors. La cònsol s’ha mostrat oberta a protagonitzar passes importants per aconseguir que els seus conciutadans notin el suport del seu govern.

Foto de família a l’entrada de la Residència Villacampa

Un cop finida la visita, Saloua Bichri ha tornat a Tarragona sent coneixedora de la realitat i un bloc de notes carregat d’apunts i reptes de cara al futur. La cònsol està decidida a marcar una nova etapa, on les paraules integració, oportunitat i futur aniran agafades de la mà.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
free download udemy paid course