20. Abril 2024

Jesús Arjona exposa aquest divendres a Sant Carles de Ràpida

REDACCIÓ1 Juliol, 20200

El Museu de la Mar de l’Ebre, situat a Sant Carles de la Ràpita, acollirà el divendres 3 de juliol, a les 19:30 hores, l’exposició “Onye ọbịa: L’home vermell a l’Àfrica” La mostra comptarà amb les obres del jove col·leccionista, promotor i comissari d’art tribal africà, Jesús Arjona Muñoz, i  de les col·leccions d’ E. Benaiges, A. Luque, E. Vigili i d’una col·lecció privada, amb el suport de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, el Museu de la Mar de l’Ebre i el Museu de les Terres de l’Ebre. Jesús Arjona destaca la important selecció d’obres que es presenten aquesta vegada amb peces procedents d’importants col·leccions europees de gran renom.

Onye ọbịa: L’home vermell a l’Àfrica
Ja des del s. XIV les incursions europees a territoris de fora d’occident eren constants, en un principi aquestes incursions eren d’un caire que podríem anomenar “amistós” però, a poc a poc, això va canviar.

Les potències europees s’anaven fent fortes amb els anys i els seus afanys d’aconseguir riqueses i territoris anava en crescuda. Totes aquestes fonts de riqueses van fer que els imperis occidentals es convertissin en veritables potències mundials, això va ser gràcies al saqueig indiscriminat que es feia a terres extra europees.

El continent africà va ser un dels grans repercutits pels colonitzadors europeus. Ja des del S. XIV amb les incursions dels portuguesos es van començar a establir relacions i canvis en els costums africans, començant amb un gran canvi en el seu sistema econòmic. Posteriorment van entrar en joc totes les potències europees del moment: França, Holanda, Bèlgica, Portugal, Espanya, Itàlia… A principis del s. XIX els saquejos i els abusos que es van fer als pobles que vorejaven les costes de l’Àfrica occidental van arribar als seus límits, ja que durant molts anys havien sigut fruit de la repressió colona que els havia limitat les seves forces, havia canviat la seva religió, els costums i el més greu, els havia utilitzat com a mercaderia.

Molts pobles van veure també afectat el seu art i així ho veiem als diferents tipus d’ancestres i esperits que, tot i ser els elements més sagrats per ells, tenien característiques d’europeus. No obstant això, molts pobles van poder salvar el seu art i no es van deixar influir.

Els Ewe, els Adan, els Yoruba, els Fante, els Baulé, els Benin, els Fon…Tots ells van ser pobles oblidats per la colonització, que no va respectar la seva cultura ni el seu art. Van espoliar les seves representacions artístiques i les van portar a occident com a purs trofeus de guerra.

Coneixeu aquests pobles? I el seu art? El voleu conèixer? L’exposició “Onye ọbịa: L’home vermell a l’Àfrica” us atansarà al seu món i us explicarà qui són, del 3 de juliol al 30 d’Agost al Museu de la Mar de l’Ebre, amb entrada gratuïta.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
udemy course download free