21. Febrer 2024

Gabinets de premsa, els ulls dels mitjans durant el confinament

S’han convertit en els ulls i les fonts fiables dels periodistes. En uns moments en què la majoria dels professionals de la informació també està confinada, els gabinets de premsa són, podríem dir, la taula de salvació de moltes redaccions. Aquests companys durant el període d’estat d’alarma està treballant més que ningú per mantenir la població degudament informada i evitar les Fake News. Tot i que no estan a la primera línia del combat contra el coronavirus, s’han convertit en serveis essencials.

El digital larepublicacheca.cat ha volgut conèixer en quines circumstàncies treballen periodistes de diferents gabinets de premsa.

Hem triat, els companys de l’Ajuntament de Tarragona, de la subdelegació del Govern (que informen assíduament sobre la informació ministerial i també dels diferents cossos de seguretat de l’estat) i de la Xarxa de Santa Tecla, per tenir així una mostra de la forma com es canalitza la comunicació sanitària, També s’ha volgut saber com informen des dels Mossos d’Esquadra, ja que també, a través de les xarxes socials, responen i esclareixen preguntes i dubtes ciutadanes.

Els gabinets de premsa ens fan arribar el material

La importància de la comunicació, en la crisi
El teletreball és la manera a què s’han hagut d’acostumar la majoria de gabinets de premsa. Des de l’Ajuntament de Tarragona destaquen que és bàsic la bona comunicació entre els membres del gabinet, per poder establir, diàriament, les “prioritats informatives” i atendre les peticions i necessitats dels mitjans. “El que ha canviat totalment és el tipus d’informació, ara pràcticament tot està relacionat amb la Covid-19”, asseguren.

Els gabinets de comunicació són fonamentals

Pel que fa a la Subdelegació del govern espanyol a Tarragona, la tasca s’amplia, havent de transmetre la informació de tots els àmbits de l’executiu presidit per Pedro Sánchez. “Tot plegat s’articula mitjançant una estreta interacció amb el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, i tot l’equip de treball de la subdelegació”. Òbviament també s’intenta ser ràpids a l’hora de respondre a les sol·licituds formulades pels periodistes.

Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra, a Tarragona, remarquen que s’han destinat més efectius per fer front a la forta demanda que arriba al gabinet de comunicació. Els nous reforços tenen importants coneixements en aquesta àrea i també en el sector audiovisual. Amb aquesta crisi sanitària, s’han vist obligats a alterar la rutina, establint dos torns i fer que els agents no mantinguessin cap contacte, prevenint així l’expansió del virus.

En el cas del gabinet de premsa de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, treballen en col·laboració amb l’àrea de Salut, que centralitza les dades de la regió Sanitària i la seva evolució. “Intentem que la ciutadania es faci una idea realista de la situació, de la necessitat de seguir el confinament i de l’esforç que s’està fent als centres sanitaris i socials en benefici de tota la societat”, argumenten.

Transparència i garantir la informació 

El teletreball s’imposa durant el confinament

Sobre la transparència i la desinformació, des del gabinet de la subdelegació del govern asseguren que això només és possible facilitant la tasca de tots els mitjans de comunicació. “Es genera molta més informació de l’habitual on també se’ns demana un major esforç laboral que intentem portar a terme amb la màxima rapidesa i eficàcia”, apunten.

En la mateixa línia s’expressen els companys de l’Ajuntament, on posen com a exemple les rodes de premsa telemàtiques, on han habilitat diversos sistemes per garantir que els periodistes puguin formular als representants polítics totes les qüestions sobre l’actualitat.

A la Xarxa Tecla destaquen la importància de “ser curosos, transparents i prioritzar” aquella informació que realment serveix per a millorar la resposta de la societat davant la pandèmia, posant el focus en la necessitat que la gent estigui ben informada, sense alarmismes però conscients de la dificultat i la cruesa del moment.

Des dels Mossos d’Esquadra admeten que es van dur a terme canvis a l’hora de proporcionar les diferents informacions, sobretot els missatges a través de les xarxes socials. S’han centrat també a realitzar recomanacions a la ciutadania sobre què s’ha de fer i el que no és recomanable.

Satisfer la immediatesa dels digitals

En Ricard i la Maria treballen al gabinet policial

Una de les dificultats sorgides en aquesta situació de teletreball – per a nosaltres innovadora – és satisfer les necessitats de tots els mitjans, però en especial donar respostes i entendre els dels digitals, atenent que de i amb la immediatesa. En aquest sentit, el gabinet de premsa de la policia catalana a Tarragona, insisteix que treball en aquesta direcció, però reconeix dificultats, perquè “ara es fa tot a distància”, un fet que requereix molt dinamisme i un engranatge bastant àgil.

De vegades no es poden atendre les peticions dels periodistes, amb l’eficàcia i la rapidesa que voldríem

El volum de peticions, segons el gabinet policial, s’ha disparat i hi ha vegades que es fa més complicat satisfer totes les demandes dels mitjans. “Són coses que intentem millorar i aprendre d’aquests errors per intentar que no es repeteixin”, subratllen. En aquest sentit també s’expressen els professionals de l’Ajuntament, destacant que la COVID-19 marca, ara per ara, les agendes del consistori.

“De vegades no es poden atendre les peticions dels periodistes, amb l’eficàcia i la rapidesa que voldríem, perquè tant els responsables polítics municipals com els treballadors, estan bolcats en adoptar mesures per mitigar els problemes provocats per la pandèmia”, expliquen els companys que també estan desbordats.

Des del departament de comunicació de Santa Tecla, destaquen que “les notícies i la resposta dels gabinets de premsa no sempre van a la mateixa velocitat”, tot i que – insisteixen – estan realitzant un “esforç important” per no deixar cap trucada o missatge sense resposta, perquè l’essència d’aquests despatxos corporatius és “col·laborar i ajudar els periodistes en tot allò que calgui”, sempre des del rigor i la transparència.

 

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
download udemy paid course for free