18. Abril 2024

FABIAN HUGUET (COAFT): Els administradors de finques som els grans desconeguts

Ens desplacem fins a la seu del Col·legi d’Administradors de Finques de Tarragona (COAFT), un col·lectiu molt present en el dia a dia de les comunitats de propietaris de la demarcació. El seu president, Fabian Huguet, posa una mica de llum a una professió que, segons admet, “és la gran desconeguda”. Huguet posa en context l’estat del mercat immobiliari a Tarragona, com ha afectat la crisi de la Covid-19 a moltes propietats que s’han hagut de reinventar per donar resposta als diferents problemes i al seu funcionament, durant els mesos més complicats de la pandèmia. El president del COAFT també explica que s’han de posar solucions reals que donin resposta per protegir a propietaris i llogaters, per evitar que el mercat sigui encara més inestable.


Què suposa el fet de posar-se al capdavant del Col·legi d’Administradors de Finques de Tarragona?

Doncs suposa lluitar per posar la nostra professió on crec que ha d’estar. Som una professió desconeguda, per les circumstàncies que siguin, hem estat una mica d’esquena a la societat. Hem de canviar amb això, ens hem de donar a conèixer. Gestionem el bé més sagrat de les persones, el seu immoble. Tant la junta com jo, creiem amb el futur d’aquesta professió i que creiem que som fonamentals per a la societat.

Com es troba el mercat immobiliari?

Fabian Huguet, a larepúblicacheca.cat

Jo crec que, lamentablement, encara cometem molts errors amb la gestió del parc immobiliari. Necessita una solució de consens, amb una visió global de la situació. El que no es pot fer és partxejar i establir mesures -un exemple és la retenció de rendes i a la vista està els resultats que han donat- i no es poden fer aquest tipus de polítiques aïllades. S’ha de prendre solucions consensuades on entrin la protecció de la propietat privada, la defensa del ciutadà… en definitiva, que es garanteixin els drets dels usuaris, tant llogaters com propietaris. No podem anar a un mercat variant i inestable.

Gestionem el bé més sagrat de les persones, el seu immoble

I a Tarragona?
No és diferent del que veiem a la resta de l’Estat. La situació és crítica. Tenim un problema de manca d’immobles i, com deia abans, la retenció de rendes no està solucionant aquest problema. És un tema que s’ha d’analitzar amb totes les parts implicades. Tots els sectors han d’aportar i consensuar, també des del sector polític, per evitar els canvis dràstics depenent de qui governa. En els últims set anys tenim set tipus de legislacions diferents. Això no pot passar. Hi ha decrets que han durat un mes. No s’està solucionant el problema i és molt greu. Crec que no n’estem sent conscients de la gravetat. Hem d’ajudar tots els sectors a solucionar-lo.

La situació és crítica. Tenim un problema de manca d’immobles i la retenció de rendes no està solucionant aquest problema.

Les dades mostren que el mercat immobiliari torna a estar a l’alça. Es podria tornar a repetir la crisi de la bombolla immobiliària de 2008?
Crec que no. El que va passar llavors no va ser només un problema del sector immobiliari. Es venia d’anys de bonança econòmica i molts aspectes que van afavorir al fet que aquesta bombolla es produís. Sí que és cert que l’home és l’únic animal que ensopega amb la mateixa pedra, però és molt més improbable. Les mesures que s’han pres des del Banc d’Espanya i Banc Central Europeu estan precisament per pal·liar els efectes d’una nova crisi del sector immobiliari si es tornés a produir. Crec que no pot passar.

Uns dels efectes de la crisi immobiliària ha fet que màfies organitzades i delinqüents tornin a ocupar habitatges. Com ho veuen des del COAFT?
El tema de les ocupacions és molt difícil d’afrontar. Però s’ha de diferenciar entre les ocupacions “necessàries” i les “delictives”. Aquestes darreres per desgràcia són la majoria de les ocupacions. Són de caràcter conflictiu i delinqüent i és un caos per les comunitats de propietaris, quan generen problemes de convivència. S’ha de posar solucions. No podem permetre aquest tipus de situacions. Les ocupacions “necessàries” es produiran perquè la gent ha de viure, però no són conflictives i no generen cap problema amb els propietaris. El problema són les màfies.

Estem intentant des del COAFT que pugui ser la mateixa comunitat de propietaris la que pugui actuar contra aquestes ocupacions il·legals

Per què s’arriba a aquest tipus d’ocupacions delictives?
Perquè estem en una situació d’inseguretat jurídica. No ens ajuda a solucionar aquests problemes. No és lògica. Estem intentant des del COAFT que pugui ser la mateixa comunitat de propietaris la que pugui actuar contra aquestes ocupacions il·legals, ja que també s’ocupen els espais comuns, no només l’habitatge concret. Hem de tenir clar la diferència entre les dues ocupacions, nosaltres denunciem les delictives, que hem d’aconseguir erradicar-les.

El creixement del turisme a la demarcació ha fet que augmentin les ocupacions en segones residències. És preocupant?

Moment de l´entrevista

Catalunya és una de les comunitats on més ocupacions il·legals es produeixen i la província de Tarragona és la segona en l’àmbit estatal, en proporció. Les màfies aposten per aquest tipus d’ocupacions en segones residències perquè moltes vegades aquests edificis estan buits fora de les temporades de vacances. És preocupant i el fet de les ocupacions a aquest tipus d’immobles ajuden a agreujar aquest problema.

Com ha afectat la Covid-19 al mercat immobiliari?
Crec que ha afectat de diferents maneres. Una és que ens hem adonat de la importància que els edificis estiguin en bones condicions. Molta gent només parava per casa per dormir i el típic de “deixem-ho estar, ja ho farem”. Fruit del confinament, que ens hem hagut de tancar a casa, és quan ens adonem que els edificis s’han de mantenir i conservar. També cal destacar la dificultat d’haver de gestionar les comunitats de veïns sense poder fer reunions. Treballadors en situació d’ERTO. Ha estat complicat, però la resposta ha estat positiva i crec que el nostre col·lectiu ha fet una gran feina. S’han establert totes les mesures de seguretat i econòmiques en totes les comunitats, fet que també ha ajudat a la gent a entendre la figura dels administradors. I és important.

La Covid-19 ha fet augmentar les morositats a les comunitats de propietaris?
Sí. Però també ha fet aflorar la solidaritat, com he dit abans. Hi ha hagut moltes comunitats que han entès les situacions de veïns que no podien afrontar pagaments. També és cert que hi ha gent que s’ha aprofitat d’aquesta situació difícil, així i tot en general les comunitats han entès la situació dels veïns que han comunicat que no podien fer front a les despeses comunitàries. S’han buscat solucions en la gran majoria dels casos.

Com s’ha hagut d’adaptar el col·lectiu dels administradors a la nova normalitat?
Ha estat difícil, però crec que hem respost de manera molt ferma. Ens hem hagut d’adaptar i esforçar i crec que no ha quedat cap comunitat desatesa. Les comunitats també han estat molt comprensives. Un exemple d’un canvi d’un pany trencat, en condicions normals és ràpid de solucionar, però en pandèmia hi havia empreses amb ERTO i la resposta no podia ser immediata. Han estat moments complicats per a les comunitats, però ens hem adaptat, gràcies a una legislació pròpia de Catalunya i que ens ha ajudat a poder prendre decisions i acords sense necessitat de reunions.

Els fons ‘Next Generation’ seran una gran ajuda per les comunitats. Sobretot per ajudar a les rehabilitacions dels edificis, amb aquests fons.

Els fons ‘Next Generation’ poden ajudar al mercat immobiliari?
Crec que seran una gran ajuda per les comunitats. Sobretot per ajudar a les rehabilitacions dels edificis, amb aquests fons. El gran avantatge d’aquestes ajudes serà que les mateixes comunitats podran accedir a aquests fons, tot i que encara queden molts aspectes per definir com per exemple quins seran l’import màxim que puguis accedir. Pot ser una gran ajuda, però tenen només una manca. I és que només contempla l’eficiència energètica. Segons sembla, es vol incloure també en aquests fons, eliminar les barreres arquitectòniques als edificis, un problema també per a les comunitats. Però en els temps actuals, amb els cotxes elèctrics, els panells solars i els aïllaments dels edificis entraran en aquestes condicions per poder fer aquest salt i ajudar a rehabilitar aquest parc immobiliari, sobretot els edificis més antics.

Sobre la figura de l’administrador de finques. Què és la mediació immobiliària?
És la resolució dels conflictes extrajudicialment. El fet de fer possible que una tercera persona intervingui en un conflicte entre dues parts, per tal d’evitar que cap de les parts vulgui imposar-se a l’altra. Crec que és molt positiu. Pots descongestionar a la justícia, que està saturada. També pot ajudar a intervenir per evitar els conflictes entre els veïns de les comunitats, per evitar arribar a judici i que la part que perd es vegi perjudicada i faci que el problema perduri. Crec que s’ha de potenciar la figura de la mediació i hem de ser capaços de transmetre a la ciutadania què és la mediació. Perquè el problema és que és la gran desconeguda.

Un altre dels problemes del mercat és que cada vegada és més difícil pels joves accedir a l’habitatge.

Fabian Huguet

Com he dit abans, és un problema de legislació. Per què no hi ha habitatges assequibles al mercat? Perquè el propietari no té la seguretat jurídica que necessita per treure-la al mercat. Si l’obliguem a treure-la, la traurà? No. La vendrà o farà altra cosa. La retenció de rendes és la solució? No, perquè no surten habitatges al mercat i si no surten la gent no podrà llogar. S’ha d’aconseguir facilitar que els habitatges surtin al mercat, per generar que baixi el preu dels lloguers. Però s’han de garantir els drets dels propietaris. I també hem de fer que el llogater tingui els seus drets i defensar que no siguin vulnerats. Per això dic, és necessari fer una política genèrica que doni solució a aquests problemes.

No podem fer que tothom aposti pel lloguer. S’ha d’incentivar i ajudar també que la gent pugui comprar

Davant d’aquesta impossibilitat dels joves a comprar immobles, cada vegada hi ha més gent de lloguer. Com afecta això al mercat?
El mercat immobiliari no n’és aliè a les crisis, ja va passar amb la bombolla, de fet els immobles sempre es poden revalorar i pujar de preu. Però s’ha de tenir en compte, sobretot a l’hora de legislar, com passa a països europeus, on un tant per cent molt petit és propietari. A Espanya tenim una altra mentalitat, som un país de compra i aplicar aquest tipus de polítiques aquí no funcionen. S’ha de buscar un equilibri. No podem fer que tothom aposti pel lloguer. S’ha d’incentivar i ajudar també que la gent pugui comprar.

S’ha intentat una nova pujada d’impostos a Tarragona. Com afecta les propietats?
Sempre ens afecten negativament les apujades d’impostos. De fet, fa que hi hagi una davallada en la inversió. Potser hi ha vegades que és millor guanyar amb petites quantitats, que amb una gran. Al final, al gran tenidor no l’afecta tant com a aquella persona que ha invertit en un pis, pensant en el futur dels seus fills, o que li vol treure un rendiment. Les apujades d’impostos mai són positives.

PUBLICITAT

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
download udemy paid course for free