20. Abril 2024

El Poder Judicial es ‘mou’ per millorar la coordinació entre els jutjats de violència sobre la dona i els de Família

REDACCIÓ30 Setembre, 20220

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va aprovar el passat 28 de setembre una proposta de la vocal i presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, Ángeles Carmona, per a aconseguir una coordinació més eficaç entre els jutjats penals amb competències en violència sobre la dona i els jutjats de primera instància que tramiten procediments de Família.

La proposta d’Ángeles Carmona, que es basa en un informe elaborat pel Servei d’Inspecció del CGPJ arran d’un cas ocorregut enguany en la localitat valenciana de Sueca, pretén establir una via de comunicació estable que permeti als òrgans amb competències en matèria de família tenir coneixement i accedir a les resolucions dictades pels jutjats de violència sobre la dona quan presumpte agressor i víctima estan al seu torn en tràmits de separació.

Per a aconseguir aquest objectiu, la Comissió Permanent ha aprovat un acord en el qual considera necessari adoptar les següents mesures:

1.- Comunicar als presidents dels Tribunals Superiors de Justícia la necessitat de promoure en els seus respectius territoris que tots els jutjats de l’ordre civil amb competència en matèria de família sol·licitin al Ministeri de Justícia l’accés o, en el seu cas, l’activació del Sistema de Registres Administratius de Suport a l’Administració de Justícia (SIRAJ) per a poder consultar, abans de resoldre sobre l’admissió d’una demanda de dissolució matrimonial, de dictar una sentència o d’establir un conveni regulador, si existeixen procediments penals de violència masclista, sentències condemnatòries o mesures cautelars que puguin afectar el procés de separació o divorci en curs.

2.- Sol·licitar al Ministeri de Justícia que estudiï la possibilitat que el SIRAJ disposi d’un sistema d’alertes que avisi als jutjats de família de manera immediata i automàtica de l’existència de resolucions penals que afectin el procés civil sense necessitat de realitzar consultes successives i reiterades.

3.- Prendre coneixement de la necessitat d’elaborar un protocol d’actuació i coordinació entre jutjats civils amb competències en matèria de família i jutjats penals amb competència en matèria de violència sobre la dona. Aquest protocol ha d’establir la forma d’accés a la informació continguda en el SIRAJ, així com quin ha de ser el seu tractament i utilització en els procediments de separació i divorci.

4.- Comunicar al Ministeri de Justícia, a les Comunitats Autònomes amb les competències transferides i al Comitè Tècnic Estatal de l’Administració de Justícia Electrònica (CTEAJE) la necessitat d’establir els mecanismes que permetin la plena interconnexió digital entre els òrgans judicials, així com un accés àgil dels jutjats de l’ordre civil al contingut de les resolucions penals respecte de les quals hagin tingut coneixement gràcies al SIRAJ. Per a aconseguir aquest objectiu, resulta imprescindible culminar els treballs que permetin integrar els sistemes autonòmics de gestió processal amb el propi SIRAJ.

5.- Comunicar al Comitè Tècnic Estatal de l’Administració de Justícia Electrònica (CTEAJE) la conveniència d’establir un model de comunicació en els sistemes de gestió processal que faci possible que els jutjats de família tinguin coneixement de les resolucions penals que puguin afectar-los i, al seu torn, que els òrgans penals tinguin coneixement de la incoació d’un procés civil en el qual siguin part l’investigat i la víctima.

6.- Posar en coneixement de la Fiscalia General de l’Estat la necessitat de reforçar la seva labor de coordinació entre els jutjats de família i els òrgans penals amb competència en matèria de violència sobre la dona amb la finalitat que els uns i els altres puguin conèixer amb immediatesa les resolucions que afectin els procediments en curs.

7. Instar al Ministeri de Justícia que promogui una reforma legislativa dirigida a establir que, rebuda la demanda de dissolució matrimonial o relativa a la situació de menors, els òrgans judicials duguin a terme la corresponent consulta al SIRAJ abans de dictar qualsevol resolució. Aquesta reforma hauria d’establir també la necessitat que la Fiscalia, com a garant de l’interès superior del menor, realitzi la corresponent consulta al SIRAJ abans d’emetre el seu informe amb la finalitat de comprovar si existeixen sentències condemnatòries o mesures cautelars de l’àmbit penal que puguin afectar el procediment civil.

A aquestes recomanacions, l’Observatori afegeix tambá la referida a la possibilitat que els òrgans judicials tenen de sol·licitar, a través del Punt Neutre Judicial del CGPJ l’accés a la base de dades de VioGén del Ministeri d’Interior, on queda registrada tota la informació rellevant sobre la víctima.

PUBLICITAT









Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
free download udemy paid course