20. Abril 2024

Creure que no t’infectaràs de Covid és “poc realista”

Investigadors del projecte Barcelona Brain Health Initiative (BBHI) de l’Institut Guttman i la Fundació ‘laCaixa’ han advertit que creure que no et contagiaràs de Covid-19 és «poc realista» i pot portar a incomplir les mesures de contenció de la pandèmia.

Així ho han posat en relleu en un editorial publicat en la revista científica Annals of Neurology en la qual aborden el denominat «biaix d’optimisme» o «prejudici d’optimisme», que consisteix en la percepció errònia d’una persona en considerar que té menys possibilitats d’experimentar una situació adversa de les quals té realment o en comparació a la gent del seu voltant.

Segons els especialistes, aquest biaix «és poc realista i pot influir negativament en el compliment de les mesures de prevenció de la covid-19», la qual cosa pot veure’s accentuat amb l’inici de les vacunacions.

Els autors de l’article han remarcat així que la «sensació excessiva de seguretat» pot implicar que no se segueixin les recomanacions i «posar en perill no només la salut individual, sinó també la pública».

«El biaix optimista pot ser molt beneficiós per a reduir l’estrès, controlar l’ansietat i promoure la salut, però bregar amb una pandèmia requereix canvis de comportament, adherència a les normes i adopció de pràctiques que poden ser incòmodes», ha assenyalat el director científic del BBHI i catedràtic de Neurologia de l’Harvard Medical School, Álvaro Pascual-Leone.

Per a aquest científic, seguir les restriccions «pot costar més a les persones amb aquesta perspectiva optimista, i més encara si amb l’arribada de les vacunes la gent percep que la seva sensació de risc disminueix».

No obstant això, el biaix d’optimisme pot ser «modulat» per a «promoure els valors col·lectius», tal com ha afirmat Pascual-Leone, qui ha apostat per posar en relleu el paper de la neurociència per a optimitzar les campanyes destinades a la promoció de la vacunació i l’adopció de mesures de prevenció de la pandèmia.

Aquestes conclusions es desprenen d’uns qüestionaris que van realitzar a 3.326 persones i que van revelar que un 35,3% dels participants senten més preocupació per la salut d’amics i familiars que per la seva.

Aquest percentatge es mantenien fins i tot en els voluntaris amb factors de risc relacionats amb la covid-19, com l’edat, l’obesitat o la diabetis, i també entre els qui van ser diagnosticats amb coronavirus, van necessitar hospitalització o tenien una persona pròxima diagnosticada, hospitalitzada o que va morir a causa de la malaltia.

Els resultats del BBHI també han revelat que les dones i les persones de més edat són més realistes, i per tant es preocupen més per si mateixes que pels altres.

«Encara que soni contradictori, en el context actual de pandèmia és més solidari preocupar-se per un mateix, perquè la millor manera de protegir als altres és protegint-te a tu», ha opinat l’investigador principal del BBHI i professor de la facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, David Bartrés-Faç.

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
online free course