29. Març 2024

CATI RÓDENAS (Infermeres): Necessitem el suport de la població

La pandèmia ha trastocat molts sectors de la nostra societat. No obstant, un d’ells ha viscut una situació límit constant. Es tracta dels professionals sanitaris, els quals porten mesos lluitant des de primera línia contra el virus.

Un cop superades les primeres onades i moments d’aquesta inesperada pandèmia, el col·lectiu d’infermeres es torna a preparar per a la lluita sindical. Una batalla que sempre han volgut que també sigui de la ciutadania. Per tal de conèixer els reptes i sensacions del personal sanitari, avui entrevistem a Cati Ródenas, secretaria provincial del Sindicat d’Infermeria (SATSE) a Tarragona.

 

Quins han estat els majors reptes del col·lectiu durant aquesta pandèmia?
Sens dubte ha estat el d’adaptar-se. Les infermeres hem hagut d’adaptar-nos molt ràpidament a una situació sobrevinguda, imprevista i que ningú havia viscut mai. Centres sanitaris que d’un dia per l’altre s’han convertit en UCI i aprendre a treballar d’una manera diferent a l’hora que estàvem tractant amb una malaltia desconeguda i contagiosa, han estat els majors reptes. Crec que totes les infermeres hem demostrat la nostra vàlua i la capacitat d’adaptar-se, que era el repte més gran que teníem.

Quines són les problemàtiques actuals del personal d’infermeres?
És trist, però els problemes que tenim els infermers i infermeres els portem arrossegant des de fa anys: personal, ràtios, infraestructures, condicions laborals… Cal invertir en sanitat i en el seu personal i si d’alguna cosa pot haver servit l’horror de la covid-19 és que ha posat en relleu que cal reforçar i millorar el nostre sistema sanitari. Si he d’apuntar només un dels grans problemes, seria la manca d’infermeria, que és un dels factors que incideix molt en la pressió assistencial.

Com repercuteix això en la població usuària?
Hi ha molts estudis que demostren que els resultats de salut són millors en poblacions amb una ràtio d’infermera/població adequada. A més, si ens fixem en els índexs de morbimortalitat, veiem que aquest baixa considerablement en els centres sanitaris que tenen suficients infermeres per pacient. En un estudi que SATSE va fer el 2018 vam trobar que a Tarragona teníem 4,73 infermeres per cada 1.000 habitants, una xifra que no es compara amb la mitja europea que és de 8,8 infermeres. Per això vam iniciar una campanya de recollida de signatures per presentar com a ILP la Llei de Seguretat del pacient, que estableix una ràtio mínima obligatòria d’infermera/pacient a tota Espanya.

Quines solucions proposa vostè per a aquests afers?
Primer de tot pensem que cal que s’aprovi aquesta llei de Seguretat del Pacient i demanem que s’agilitzi, ja que fa vora mig any que està pendent de debat en la Comissió de Sanitat del Congrés de Diputats. Una altra qüestió és assegurar que hi hagi suficients professionals a Catalunya i això només es pot fer ampliant les places d’infermeria a les Universitats i millorant les condicions laborals. No estem parlant només de remuneració, estem parlant de dur a terme la nostra feina amb un equip suficient, amb bones infraestructures, amb possibilitat de compatibilitzar la feina i la vida personal, amb seguretat, reconeixement, podent formar-se i créixer dins del sistema. Són moltes coses que cal millorar. No podem esperar que els nostres joves vulguin estudiar infermeria i quedar-se a Catalunya si no els hi estem oferint una bona feina i un tracte digne i a l’alçada de la responsabilitat que té una infermera en el seu dia a dia.

Fins a on estan disposats a arribar per assolir els seus objectius?
Nosaltres arribarem on calgui. De fet la nostra feina com a Sindicat d’Infermeria és reivindicar millores per la professió en tots els àmbits i a tots els fòrums, ja sigui des de la negociació, els actes reivindicatius o també els informatius. El que vull dir és que una de les nostres tasques és donar a conèixer i fer saber a l’usuari les nostres problemàtiques i com afecten el ciutadà. Necessitem el suport de la població. De fet estem convençudes que el tenim, perquè el veiem en el dia a dia de la nostra feina. Ara el que cal és que les Administracions escoltin a la població i als professionals.

Vostès consideren “imprescindible” que les infermeres recuperin el 5% que es va retallar del seu sou ara fa 10 anys. Per què és “imprescindible” just en meitat d’una pandèmia?
Recuperar les condicions laborals que es van perdre no és una reivindicació d’ara, sinó que portem més d’una dècada demanant que se’ns retornin uns diners que se’ns van treure. La pandèmia, si més no, el que ha fet és posar en relleu la importància de la nostra feina i els riscos que assumim duent-la a terme. Nosaltres no som herois invencibles, ni màrtirs que van a la guerra, som professionals que treballem amb persones malaltes i que fem una tasca imprescindible que té uns nivells de perillositat, penositat i desgast personal (tant físic com psicològic) molt alts. Aquestes retallades i aquestes condicions laborals que es van empitjorar fa una dècada i que encara no han millorat, és el que desemboca en un abandonament de la professió, en marxar a l’estranger o fins i tot ni plantejar-se estudiar infermeria. Jo em pregunto quants joves que potencialment serien excel·lents professionals hem deixat anar pel camí en més de deu anys?

Amb el nou Govern s’obren noves possibilitats d’arribar a acords importants amb treballadors sanitaris?
Nosaltres sempre estem oberts a negociar amb l’Administració i sempre ho hem estat. Hi ha mancances estructurals al sistema sanitari català amb les que portem convivint des de fa dècades. Nosaltres farem propostes assenyades i basades en la nostra experiència per arribar a solucions reals als problemes. Tot nou Govern és una oportunitat per millorar, som-hi.

Concretament, què ha de canviar entre la conselleria liderada per Alba Vergés respecte a la de Josep Ma. Argimon?
Hi ha només un punt que és clau i que no s’ha canviat mai, independentment de la persona que estigués al cap de la conselleria: s’ha de posar fil a l’agulla per donar solucions tangibles a problemes endèmics del sistema. Cal escoltar als professionals i respondre a qüestions estructurals que arrosseguem des de fa anys: millorar les condicions laborals per fidelitzar i atreure els professionals, millorar infraestructures, reduir llistes d’espera, prioritzar i potenciar l’atenció primària, harmonitzar les condicions laborals i serveis dels diferents sectors de la sanitat catalana… Són problemes endèmics i el nou conseller haurà de posar-s’hi.

Tenint en compte la futura crisi econòmica que avisen diversos experts, quina previsió fa vostè sobre la situació del personal sanitari en aquest proper context?
Les crisis econòmiques afecten a tots els sectors de la societat. El que sí que volem reivindicar és la importància de la salut per a la població. Cal que les administracions prioritzin la inversió en sanitat, sempre, en qualsevol context econòmic. Creiem que és una lliçó que s’ha après bastant bé amb la pandèmia.

PUBLICITAT


Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Download Best WordPress Themes Free Download
free online course