20. Abril 2024

Carme Ruscalleda commemora el seu 70è aniversari

“La millor cuinera de la història i una gran persona”, així és com defineixen els seus companys a Carme Ruscalleda, que demà diumenge compleix 70 anys i que veu amb “emoció” l’obertura l’1 de juliol del nou restaurant Cuina Sant Pau, amb el seu fill Raül Balam Ruscalleda al capdavant.

Des que va tancar el Sant Pau, al seu moment més madur i amb tres estrelles Michelin a l’octubre de 2018, Carme Ruscalleda creu que “el temps ha passat volant”, especialment en “aquests dos últims anys terribles que sembla que no hagin passat”.

La cuinera creu que el seu projecte Cuina Estudi, que va crear en 2004, “va guanyar en visibilitat”, però la seva marxa ja va arrencar en paral·lel a la creació del Sant Pau Tòquio.

Reconeix que es manté “molt activa”, doncs encara que el Sant Pau estigui tancat “segueix el Moments i les col·laboracions amb revistes, amb televisions i amb escoles”.

Deixar la primera fila de l’alta gastronomia li ha permès “fer més coses en l’àmbit de la pedagogia, en visites a escoles” i a més, en un gest intergeneracional, acompanya “a uns joves emprenedors (Albert Camprubí i Gastón Chritin), que han creat CUICK, uns sofregits boníssims i naturals”.

“Em va captivar l’emoció que transmeten, perquè darrere de cada base, de cada sofregit, de cada picada de CUICK hi ha naturalesa en estat pur”, apunta la xef. I afegeix: “La naturalesa és la motivació per innovar, i més avui dia que hi ha tanta tecnologia”.

La perspectiva que el seu fill Raül obri de nou el que va ser el seu restaurant emblemàtic, el Sant Pau, fa que Ruscalleda torni a emocionar-se: “Ara estan en obres però obriran l’1 de juliol -anuncia en primícia- i és curiós que el Sant Pau també va obrir un 1 de juliol (de 1988) i també era divendres”.

Ruscalleda, que ha cedit al seu fill, no solament l’emplaçament, sinó també la coberteria, la vaixella i una cuina que, segons el seu fill, “funciona com un Rolls Royce”, confessa: “M’emociona també que ho faci a la seva manera perquè tots som feliços quan apliquem la llibertat que la cuina ens brinda”.

Raül Balam ha definit aquest nou Sant Pau com “un local on se serveixi menjar per compartir, com un petit bistró, humil”, “cuina local allí on es feia cuina de tres estrelles Michelin”.

Raül Balam ha definit aquest nou Sant Pau com “un local on se serveixi menjar per compartir, com un petit bistró, humil”, “cuina local allí on es feia cuina de tres estrelles Michelin”

A més de coberteria i vaixella, en Cuina Sant Pau hi haurà records d’aquest passat Michelin: fotos i documents en les parets, un oli de metre i mig que va fer la seva mare, les antigues cartes del restaurant i fins i tot la jaqueta que li van donar a Carme Ruscalleda quan va tancar el restaurant, així com el billar que havia presidit l’entrada del Sant Pau, ara convertit en taula comunitària per 12 persones.

En el Sant Pau hi havia plats tradicionals, com unes faves a la catalana que ara el fill de la cuinera no descarta per al seu nou projecte, com no faltarà el bacallà amb col i allioli, el vellut de tomàquet (una espècie de gaspatxo amb més oli), les maduixes i el pijama, les postres que tant agradava al seu avi i que combinava un flam amb nata, pinya i préssec en almívar.

Sempre inquieta i amb idees en el cap, la cuinera barcelonina, que porta “una vida activa i compromesa”, apunta que la seva naturalesa “és sempre tenir feina per davant”, i ja ultima un nou projecte “vinculat amb l’alimentació i la naturalesa”, del que no pot precisar més “perquè no hi ha encara res signat”.

Coincidint amb el seu aniversari, Martín Berasategui ha dit que “Carme ha fet història, és la millor cuinera del món i també la millor persona, que ens ha contagiat, ens ha ensenyat el camí de la passió, no solament en la cuina, sinó també en la vida; i ha estat a més una cuinera única, amb un do impressionant per a aquesta professió tan bonica i tan dura”.

El televisiu Jordi Cruz (ABaC) enalteix a Ruscalleda com “un referent de la cuina catalana”, pertanyent a “l’època daurada

El televisiu Jordi Cruz (ABaC) enalteix a Ruscalleda com “un referent de la cuina catalana”, pertanyent a “l’època daurada en la qual a Catalunya van coincidir Joan Roca, Ferran Adrià, Santi Santamaría i Carme Ruscalleda, el pòquer d’asos de la gastronomia del país”.

En nom de les noves generacions de xefs, Fran López (Xerta i Vila Retiro) veu a Ruscalleda com “una gran cuinera i una gran persona” i destaca que a ella se li deu “un canvi de paradigma al món dels cuiners, en demostrar que, a aquest nivell, l’alta gastronomia no era una professió d’homes”.

La xef Susana Aragó (Cèntric Gastro), que porta anys amb la mirada posada en la seva trajectòria, considera que “Ruscalleda ha estat una precursora del moviment Slow Food, perquè estima el territori, estima els productes del Mediterrani i dóna valor al producte de l’entorn i al petit productor”.

Ruscalleda amb Raül Balam, el seu fill

En relació a aquesta qüestió, Ruscalleda creu que “podríem menjar millor, ara que tenim per escollir, que sabem més coses que no sabíem sobre alimentació i nutrició” i no s’explica “com és possible que li donem l’esquena a la cuina mediterrània, que tant beneficis aporta”.

Demà diumenge, Carme Ruscalleda celebrarà el seu setanta aniversari amb el millor pla, “una escapada de parella” amb el seu inseparable marit i company de professió Toni Balam.

PUBLICITAT













Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes
free online course