25. Abril 2024

Brussel·les planteja indemnitzacions a persones amb malalties causades per la contaminació de l’aire

La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres una proposta per revisar la directiva sobre la qualitat de l’aire en la qual planteja garantir el dret a indemnitzacions a les persones amb malalties causades per la contaminació de l’aire allà on se superen els límits de pol·lució.

Les normes proposades per l’executiu comunitari apunten a endurir els estàndards de qualitat de l’aire per al 2030 i a aconseguir contaminació zero com a molt tard l’any 2050, quan la Unió Europea vol ser climàticament neutra. Entre els nous objectius, Brussel·les planteja reduir en més de la meitat la matèria particulada 2,5 l’any 2030 per tal de reduir en 10 anys un 75% les morts prematures que causa.

Les noves regles de l’executiu comunitari demanen afavorir l’accés a la justícia de les persones amb malalties causades per la contaminació, també a través d’accions col·lectives en les quals els representin organitzacions no governamentals. La proposta també busca donar “més claredat” en l’accés a la justícia, sancions “efectives” i la millorar informació pública sobre la qualitat de l’aire. En aquest sentit, l’executiu comunitari planteja regles per millorar el suport a les autoritats locals per reduir la contaminació.

Segons dades de la Comissió Europea, 300.000 persones moren cada any per malalties relacionades amb la contaminació de l’aire, que continua sent la causa mediambiental que provoca més morts prematures a la Unió Europea. Els efectes de la contaminació també tenen un cost d’entre 231.000 i 853.000 milions d’euros l’any, segons l’executiu comunitari.

Contaminació de l’aigua
La proposta per revisar la directiva de qualitat de l’aire forma part d’un paquet contra la contaminació que Brussel·les ha presentat aquest dimecres, que també inclou mesures contra la pol·lució de l’aigua. Així, la Comissió Europea planteja una revisió de la directiva de tractament d’aigües residuals urbanes que vol obligar a recuperar-ne els nutrients i endurir els estàndards de microntaminants, com els microplàstics. Brussel·les planteja que l’obligació de tractar les aigües residuals s’ampliï també als municipis de 1.000 habitants. Actualment s’obliga en el cas de municipis d’almenys 2.000 habitants.

A més, Brussel·les vol endurir la responsabilitat en la contaminació dels productors i fer-los pagar la retirada dels contaminants. El 92% dels microcontaminants tòxics que es detecten a les aigües residuals són de medicaments i cosmètics.

Finalment, la Comissió Europea proposa ampliar la llista de contaminants de l’aigua i afegir-hi 24 substàncies que tenen “efectes problemàtics en la salut humana”. Entre les noves substàncies hi ha les perfluoroalquilades (PFAS), pesticides com el glifosat, el bisfenol A i medicaments antiinflamatoris i analgèsics com els antibiòtics.

PUBLICITAT






Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
download udemy paid course for free