29. Març 2024

Augmenten de forma preocupant els casos de sarna

Sembla que les malalties no cessen. Després de la pandèmia del coronavirus ha arribat la verola del mico. Entre el sector sanitari hi ha una altra preocupació que s’intenta mantenir amb discreció per no alarmar encara més els ciutadans. Es tracta de la sarna. En les darreres setmanes, a Tarragona, s’han confirmat alguns casos d’aquesta malaltia de la pell.

Durant la pandèmia, les autoritats sanitàries van diagnosticar alguns casos de sarna, però semblava que la situació estava controlada. Ara, segons ha pogut saber larepublicacheca.com, la presència d’àcars que causa la malaltia ha augmentat.

L’àcar de la sarna és un paràsit molt petit, “com una aranyeta”

A Espanya els casos no són aïllats. Un estudi liderat per investigadores del Centre Nacional d’Epidemiologia i del Centre Nacional de Medicina Tropical de l’Institut de Salut Carles III, publicat a la revista PLOS ONE el mes de novembre passat, conclou que a Espanya s’observa una tendència creixent d’ingressos hospitalaris per sarna des del 2014, després d’un descens continuat entre el 1997 i el 2014, i que els principals focus de transmissió van ser els entorns sanitaris i socials, i en centres de gent gran.

La sarna és una malaltia de la pell produïda per un àcar anomenat ‘Sarcoptes scabiei‘. L’àcar de la sarna és un paràsit molt petit, “com una aranyeta”, segons apunta l’Associació Espanyola de Pediatria, que infecta l’interior de la capa més superficial de l’epidermis, on viu i es reprodueix.

El ‘Sarcoptes scabiei’ penetra a la pell llaurant un solc. En aquest espai es produeix la còpula, després de la qual el mascle mor, mentre que la femella adulta diposita els seus ous, entre dos o tres diaris, durant la seva vida que no sol perllongar-se més enllà del mes. Després de quatre a sis setmanes, el pacient presenta una reacció al·lèrgica a la presència de proteïnes i excrements dels àcars paràsits a la galeria de la sarna.
La majoria de persones resulten infectades entre 10 i 15 àcars, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Com es contagia?
La sarna sol transmetre’s entre persones a través del contacte proper amb la pell d’un individu infestat. Tot i l’alarma que han generat certes publicacions a xarxes socials, com TikTok, en què s’apunta a la possibilitat de contagiar-se de sarna als emprovadors de les botigues, l’OMS assenyala que la transmissió pel contacte amb articles personals infestats ( per exemple, peces i roba de llit) és poc probable en el cas de la sarna comú, però pot ser significatiu si es tracta de sarna crosta. Aquesta darrera varietat de sarna es desenvolupa per una hiperinfestació per milers a milions d’àcars paràsits que produeix escates i crostes molt esteses. La sarna crosta, que té una alta mortalitat si no es tracta, a causa de la sepsi secundària, és, tanmateix, poc freqüent.

El període d’incubació és d’una a tres setmanes. Com que hi ha un període asimptomàtic, la transmissió es pot produir abans que la persona inicialment infestada presenti símptomes.

PUBLICITAT










Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
free online course