17. Abril 2024

ÀLEX CAÑAS: Quan es traspassa la línia vermella

Feia molt de temps que tenia el “Blog” aturat, perquè la feina no m’ha permès tenir el temps necessari per poder escriure, i ho vaig fent quan puc, però la situació que he viscut crec que s’ho val i vull que tothom sàpiga què en penso.
Dimecres vaig viure una situació on crec que s’ha traspassat la línia que separa amb què podem fer política i amb què no.

Es va filtrar a la premsa, en concret al mitjà digital La República Checa , per part de l’oposició d’Altafulla (o algú dels seus membres), el resultat d’un informe mèdic personal meu i el d’un company. He vist per primer cop vulnerat el meu dret a la protecció de dades, dret a la intimitat i dret a decidir per mi mateix el fet de revelar el resultat d‘un informe mèdic personal.

L’RGPD (Reglament General de Protecció De dades) i l’article 9 del Reglament UE 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell de 27 d’abril de 2016 relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament personal i a la lliure circulació d’aquestes dades, estableix que les dades relatives a la salut són considerades categories especials de dades personals i estableix també en quins supòsits es podrien tractar aquestes dades, entre les quals es troba “el consentiment explícit de la persona interessada”. I el fet de tenir un càrrec públic no estem exempts d’aquesta normativa i per això cal acudir a l’article 2 de la llei de transparència 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que estableix el següent:
b) Informació pública: la informació elaborada per l’Administració i la que aquesta té en el seu poder com a conseqüència de la seva activitat o de l’exercici de les seves funcions, inclosa la que li subministren els altres subjectes obligats d’acord amb el que estableix aquesta llei.

Enllaç on us portarà al portal jurídic de la Generalitat on explica què cal saber del portal de transparència sobre els càrrecs públics: https://portaljuridic.gencat.cat/eli/es-ct/l/2014/12/29/19

Per concloure i resumir els fets legals, les dades relatives a la salut d’una persona no formen part de la informació pública. És més, són considerades categories especials de dades i ha de concorre alguna base legitimadora per tal que es puguin tractar aquestes dades, com ho és el consentiment explícit, que, en el meu cas en concret que explicaré més endavant, no vaig donar.

En conseqüència, els regidors de l’oposició no poden fer ús de la informació privada i confidencial que obtinguin d’un altre regidor sense el seu consentiment i, per descomptat, no la poden publicar ni informar a un mitjà de comunicació per tal que en faci difusió.

D’altra banda, els pacients es poden considerar un col·lectiu vulnerable a causa de les circumstàncies personals i emocionals, a l’hora de tractar-ne les dades. Per tant, en aquest context, la responsabilitat proactiva i l’enfocament en el risc dels responsables i encarregats del tractament prenen una gran rellevància. En el meu cas personal només m’ha provocat indignació, però si he patit pels danys colaterals que això pugui suposar als del meu voltant.

Aquí teniu la guia sencera sobre l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT):
https://apdcat.gencat.cat/ca/actualitat/noticies/noticia/LAPDCAT-presenta-una-guia-pionera-a-Catalunya-sobre-la-proteccio-de-dades-de-pacients-en-lambit-sanitari

Per poder entendre-ho, us explico com ha anat tot plegat.
Dimecres 7 d’octubre ens comuniquen que al nostre equip de futbol, hi ha un positiu de Covid-19. Per protocol, des d’aquest dimecres tot l’equip ens confinem a l’espera que ens truquin els rastrejadors per poder fer-nos els PCR.

Divendres 9 d’octubre em toca fer-me la prova (per cert, no em noto cap símptoma).

Dissabte 10, al vespre, em comuniquen que soc positiu. De tots els de l’equip soc l’únic positiu. Gràcies a la prova, detectem que soc positiu asimptomàtic. En resum em contagio a l’escola on treballo (no al futbol com alguns volen fer creure) on han hagut de confinar-se també. Però això és el de menys, perquè tothom està bé.

Aquí comença la meva denúncia.
Jo com em trobava bé, no vaig posar en perill a ningú, vaig ser responsable ja que no vaig assistir a cap acte públic com a Regidor, tot i seguir treballant des de casa (no vaig poder estar físicament a la prova del triatló que vam celebrar, doncs estava confinat a casa des d’abans de saber que era positiu), decideixo, de moment no fer-ho públic. No volia crear cap alarma entre coneguts, perquè tots els meus contactes estrets amb qui havia tingut contacte sí estaven avisats i eren coneixedors del meu estat, com deia decideixo esperar i donar l’avís un cop recuperat.

Des de l’oposició, en concret un Regidor d’Alternativa Altafulla, via xarxes comença a barrejar, insinuar i assenyalar que el negoci familiar està tancat perquè algú proper i en contacte amb el futbol ha donat positiu (el negoci era tancat per vacances des del 28 de setembre, jo soc positiu el 10 d’octubre i al futbol tothom va ser negatiu, excepte jo clar), que al final no li queda un altra que disculpar-se ja que ha fet unes declaracions sense contrastar abans la informació (ell en concret és Periodista de professió) només basant-se en suposicions. A tot això, per privat m’envia l’enllaç de la disculpa i jo li explico el perquè del tancament del negoci familiar, per demostrar-li que havia pixat fora de test. Però molt.

Però no content amb això, aquesta persona torna a preguntar amb ironia, al grup de whatsapp que mantenim tots els regidors, oposició inclosa. El 14 d’octubre, quan fa la pregunta, decideixo en aquest grup, explicar tot el que us he explicat fins ara i comunico que he donat positiu (sense jo donar consentiment a que puguin fer ús d’aquesta informació fora del mateix fent referència als primers paràgrafs on parlo sobre el “consentiment explícit de la persona”) amb tots els detalls i que poden estar tranquils ja que a ells no els implica en res ja que no hem tingut contacte. Entenc que com a càrrecs públics que també ostenten, encara que siguin a l’oposició, no vulneraran el seu deure de confidencialitat ja que s’assabenten per raó del seu càrrec. Hem pogut comprovar que no.

Dimecres quan veig la notícia en aquest pamfletu, m’adono que algú s’ha saltat les normes. Ja no entro a valorar la categoria del periodista que fa la publicació, doncs ja és sabut del seu tarannà. Però filtrar aquesta informació, privada, per poder anar contra el nostre govern i utilitzar-ho com a arma política em sembla d’un nivell molt baix, d’ètica qüestionable i d’irresponsable.

A més d’insistir en altres mitjans perquè també ho publiquessin. Fins on hem arribat. El mateix els dic als qui aplaudeixen a les xarxes, la notícia o informació, ja que en concret Alternativa Altafulla en fa ostentació a les seves xarxes socials. Si més no em demostra la categoria de certa gent. Gent sense escrúpols capaços d’utilitzar aspectes personals per poder “fer política”, com ja ha passat aquest mateix any amb altres tres companyes. Això no és transparència. Estem a punt d’actualitzar el portal de transparència perquè tothom sàpiga el que realment s’ha de saber dels càrrecs públics. Jo sempre dic una cosa, abans d’exigir cal donar exemple. Hi hagut 8 anys per donar-ne.

Penso que no tot s’hi val per poder anar en contra d’un govern, t’agradi més o menys la seva política i encara menys infringint la llei de protecció de dades i el dret a la nostra intimitat i que aquests fets ocorreguts atempten clarament la normativa de protecció de les dades personals i, a més a més, contra un dret fonamental, el de la intimitat personal reconegut a l’article 18 de la Constitució Espanyola.

No quedarà aquí.
Per acabar, dir-vos que m’hagués agradat, ahir, poder-ho comunicar jo mateix a la població via xarxes, perquè era la intenció que tenia i no que us hagueu assabentat per algun mitjà “considerat” de comunicació. No en tinc cap por de fer-ho públic, més quan he estat bé i no he tingut cap símptoma greu. La resta dels meus contactes estrets també han estat bé i seguint les pautes i directrius que ens donaven els metges. Per cert, deixeu-me dir que m’he sentit acompanyat en tot moment, agraït a la Carol i resta de metges que m’han fet el seguiment. També a tots els que m’heu fet arribar el vostre suport un cop assabentats. Moltes gràcies a tothom! M’hagués agradat fos diferent, no en tingueu dubte.

Dir-vos que en tot moment he seguit treballant, confinat, però treballant per la població, ara ja sí presencialment.

A la vida cal saber on estan els límits i si més no responsabilitzar-nos cadascú de posar-los. Només així serem capaços de construir una societat basada en el respecte, amb diferències, però sense mai perdre el respecte. L’empatia ja és d’un nivell superior. La deixem per quan haguem superat el respectar-nos.

Àlex.

 

ND: La direcció del diari La República Checa  decideix publicar aquest escrit perquè l’autor fa esment al digital

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Premium WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
download udemy paid course for free