ALBERT FORTUNY: La formació dels laics i laiques, un repte pastoral important

Seguint la crida del papa Francesc a la conversió pastoral a través d’un procés de sinodalitat, l’Església de Tarragona s’ha posat en aquesta dinàmica sinodal mitjançant el Consell Pastoral Diocesà (CPD).

La Comissió per al creixement i la vivència de la fe va proposar al Consell les següents cinc prioritats, de les quals en sortirà una per a treballar el proper curs 2021-2022:

Formació dels laics: donar un nou impuls a l’INSAF, per tal que, sense perdre la seva funció d’institut, esdevingui també una escola de formació, més enllà dels estudis teologals, que integri formació en sociologia, psicologia, art… al servei dels cristians de les parròquies.

Sinodalitat: aprofitar les sinergies i la coordinació, unificar les propostes de formació o activitats dels diferents àmbits.

Experiència: aprofitar els àmbits/espais (escoles, esplais) que són un àmbit d’acompanyament pastoral. Plantejar-hi formació per a fer-hi present l’espiritualitat i el creixement en la fe pròpia.

Testimoniatge: servir-nos del patrimoni cultural de l’arxidiòcesi per a vincular-nos amb el passat i reconèixer la nostra història.

Acollida: trobar espais d’acollida i acompanyament, formant els laics per a fer acollida.

El CPD ha volgut posar l’accent, en primer lloc, en la formació dels laics, seguint el mestratge del Concili Provincial Tarraconense: «Cal realitzar una tasca de conscienciació i de formació de tots els cristians i cristianes de cara a viure amb coherència la fe i la vida, a poder donar raó de l’esperança i a testimoniar l’amor de Déu» (CPT, 25). El creixement i la vivència de la fe de cadascú suposa un coneixement cada vegada més aprofundit del misteri del Déu encarnat que es fa present en la vida de cadascú. I per a aquest coneixement cal una formació que no s’esgoti en l’assumpció d’una doctrina intel·lectual, sinó que s’ha de complementar amb l’experiència espiritual, la contemplació artística i cultural, la maduració personal i la comprensió de la societat en la qual vivim. Només amb formació es podrà plantejar l’assumpció real de responsabilitats en tots els organismes de l’Església.

La dotació dels elements necessaris per a aquest creixement personal de tots els cristians i cristianes és un repte pastoral important, tal com afirmava el papa Francesc a Evangelii gaudium: «Els laics són simplement la immensa majoria del poble de Déu. Al seu servei hi ha la minoria dels ministres ordenats. Ha crescut la consciència de la identitat i la missió del laic en l’Església. Es compta amb un nombrós laïcat, encara que no suficient, amb arrelat sentit de comunitat i una gran fidelitat en el compromís de la caritat, la catequesi, la celebració de la fe. […] Si bé es percep una major participació de molts en els ministeris laïcals, aquest compromís no es reflecteix en la penetració dels valors cristians en el món social, polític i econòmic. Es limita molts cops a les tasques intraeclesials sense un compromís real per l’aplicació de l’Evangeli en la transformació de la societat. La formació de laics i l’evangelització dels grups professionals i intel·lectuals constitueixen un desafiament pastoral important» (Evangelii gaudium, 102).

Albert FORTUNY LLAVERIA,
Prevere
Coordinador de l’àmbit del creixement i la vivència de la fe del Consell Pastoral Diocesà de l’Arquebisbat de Tarragona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
free online course