18. Abril 2024

Què hi faig aquí?

“La festa de la vida!”

Jesús Arjona

Un aniversari, una boda, un bateig, una comunió, una graduació… i fins i tot un funeral, són motius de celebració, però, mai us heu preguntat per què celebrar-ho? Què fa que sigui una festivitat i que ho volem exterioritzar?

Moltes vegades m’he vist festes, en les quals no he sabut ben bé què estava fent, perquè estava allí, què estava celebrant ni per què

Moltes vegades m’he vist festes, en les quals no he sabut ben bé què estava fent, perquè estava allí, què estava celebrant ni per què. Segur que molts dissabtes d’estiu, vosaltres heu pogut sentir el mateix que jo. I m’he preguntat si hi havia alguna raó per estar allà, per ser-hi. Però totes les celebracions que fem tenen un per què, una raó d’existir.

Com bé he explicat als meus anteriors escrits hi ha una connexió molt forta entre els Humans i els elements sobrenaturals. A l’Àfrica, aquesta connexió és molt notable i es fan representacions i mostres d’aquesta en infinitat de celebracions. Us vull explicar una de les que existeixen, aquesta vegada amb una màscara dels Baulé de Costa de Marfil.

Jesus Arjona amb la peça mencionada en l’article

La peça que us presento rep el nom de “Kple-kple” i surt durant els rituals “Goli”, festivitats que amb el pas del temps s’han convertit les més divertides i agosarades del poble Baulé.

Amb unes característiques molt particulars, aquesta peça incorpora elements animals, com les banyes de búfal per representar la bonança i la fertilitat, sempre apareix en parella i la seva finalitat i funció és representar la Pau, tot i que també apareixen en rituals de fecunditat agrícola, durant visites de personalitats importants i en els aniversaris de funerals de persones notables del poblat. Són unes de les obres més representatives de l’ètnia i estan molt presents sobretot en la zona de l’oest de Costa de Marfil.

Una instantània amb la màscara

Quan celebrem algun esdeveniment important per nosaltres, celebrem la vida, haver nascut, i viure amb els nostres, l’alegria d’estar amb ells. No ho oblideu mai!

Apareixen al poblat durant una festa, tal com nosaltres l’entenem, amb disbauxa i excessos. Tot i això, darrere de cada festa hi ha una doble moral, un fons religiós que sempre està present i que ningú oblida durant la celebració del festival.

Darrere de totes les nostres accions festives hi ha un fons religiós o vinculat al sobrenatural, que d’alguna manera o altra, hem d’exterioritzar per a sentir-nos humans: cridant, ballant, saltant… Quan celebrem algun esdeveniment important per nosaltres, celebrem la vida, haver nascut, i viure amb els nostres, l’alegria d’estar amb ells. No ho oblideu mai!

“Meravellós, realment és meravellós estar amb tots vosaltres. Avui celebro ser-hi”.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
free online course