23. Abril 2024

JAUME PUJOL: ‘Octavari per la unitat dels cristians’
Jaume Pujol

Jaume_Pujol
Jaume Pujol

OPINIOHi ha una data considerada de partença del que avui és una pràctica comuna universal: pregar per la unitat dels cristians.

Va ser un anglicà, Paul Wattson, que oficiava en una petita capella propera a Nova York, qui va proposar, l’any 1908, dedicar una setmana a pregar per la unitat. Després es va convertir al catolicisme i Pius X es va fer ressò de la idea aprovant-la en els termes que Watsson va proposar: es desenvoluparia entre la festa de la Càtedra de Sant Pere (18 de gener) i la de la Conversió de Sant Pau (25 de gener).

Són vuit dies per a pregar per una intenció que va expressar Jesucrist mateix en la seva petició al Pare: «Que tots siguin u.» Que se superi l’escàndol de la divisió entre els seguidors de Crist: catòlics, anglicans, ortodoxos i protestants.

Com aconseguir-ho? L’oració és el punt de suport de la palanca que aixecarà els obstacles; l’esforç, a més de resar, cal posar-lo en el diàleg i a afrontar junts els problemes donant preferència a la caritat.

La història de les últimes dècades mostra que les comissions teològiques acosten postures, però també que la unitat arribarà mitjançant la comprensió mútua i una vivència profunda de la fraternitat. L’exemple ens l’ofereixen les comunitats d’alguns països asiàtics i africans en els quals els cristians, sense distinció, es troben perseguits en ocasions fins al martiri, però també hi ha experiències singulars, com les d’un matrimoni que ha escrit llibres d’èxit explicant les seves vivències. Em refereixo a Scott Hahn i la seva esposa Kimberly.

Tots dos eren presbiterians i de formació protestant calvinista; ell fins i tot era ministre de la seva Església i teòleg, fins que es va convertir al catolicisme. Ella continuava sent protestant i mantenien llargues converses en què ell tractava inútilment de convèncer la seva dona amb arguments teològics. Finalment, allò que va convèncer la Kimberly van ser les actituds que va veure que ell desenvolupava en la seva vida de cada dia i en el seu tracte matrimonial.

El papa Francesc ha escrit una pregària per la unitat dels cristians que crida a buscar aquesta proximitat, superant divisions del passat. Acaba així: «Senyor, aquesta Església que és teva, no és la nostra. La història ens ha dividit. Jesús, ajuda’ns a anar pel camí de la unitat o pel camí d’aquesta unitat reconciliada. Senyor, tu sempre has fet tot el que has promès, dóna’ns la unitat de tots els cristians. Amén.»

† Jaume PUJOL BARCELLS
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
free download udemy course