29. Març 2024

14 moments importants de 2021 pel Camp de Tarragona

El 2021 s’acaba. Un any que ens ha deixat molts moments memorables que es recordaran durant força temps. Alguns per la seva repercussió a Tarragona, altres per la seva connotació desastrosa. Sigui com sigui, des de LaRepublicaCheca.cat et proposem els 14 esdeveniments més destacats del Camp de Tarragona (i de Tarragona ciutat) durant 2021, just abans d’escriure una nova pàgina titulada “2022”.

1. El temporal Filomena (9 de gener): El 2021 va arrancar de forma nefasta per a gran part de la província a causa del temporal Filomena, el qual va deixar incomunicats molts pobles del Priorat per culpa de les nevades. Talls de llum i de circulació, enderrocs i danys a les oliveres.

2. Un any d’IQOXE (14 de gener): Mentre el Priorat i la Ribera d’Ebre seguien consternats pel temporal, Tarragona commemorava amb sentiment el primer aniversari de l’explosió a la petroquímica IQOXE. Molts agents del territori es van reunir aquell vespre per reflexionar sobre la indústria química i la necessitat de renovar el Plaseqta. També hi va haver un sentit record a les víctimes de l’incident.

3. Eleccions 14F (14 de febrer): Un mes després, tota Catalunya es posava les mans al cap amb unes eleccions autonòmiques que s’havien de celebrar enmig d’una pandèmia. Moltes incerteses, però també una bona organització que va permetre tirar endavant uns comicis que seran recordats durant dècades com els primers en temps de coronavirus.

4. Vacunació massiva (30 d’abril): Gairebé es va haver d’esperar fins al maig per arrencar amb la vacunació massiva enfront de la covid-19 al Palau d’Esports Catalunya, a l’Anella Mediterrània de Tarragona. La primera franja d’edat va ser la de més de 70 anys, obrint-se a poc a poc a la resta d’edats fins a l’actualitat.

5. Ampliació del Govern de Tarragona (15 de juny): abans de començar l’estiu, Esquerra Republicana va tirar pel dret i va incorporar Junts per Tarragona i la CUP a l’executiu municipal. Això va fer saltar pels aires la seva relació amb els fins llavors socis de Govern, En Comú Podem. Per a sorpresa d’alguns, un dels regidors dels comuns, Hermán Pinedo, va decidir no abandonar el seu lideratge al davant d’una regidoria. L’altra edil, Carla Aguilar-Cunill, sí que ho va fer. Curiosament, ara és ella qui té la clau per aprovar els pressupostos de 2022 al Govern de Pau Ricomà, però s’anticipa difícil.

6. Recuperació del turisme (Estiu): L’estiu de 2021 va significar la recuperació del turisme, un sector clau per a l’economia de la província. Malgrat els missatges negatius i les restriccions de molts països, la temporada ens va deixar imatges de platges plenes. Així ho van corroborar les dades d’ocupació, amb més de 10 milions de pernoctacions. Amb tot, les xifres d’ocupació estan lluny dels 20 milions d’ara fa dos anys.

7. Incendi Santa Coloma de Queralt (24 de juliol): Un altre desastre natural va ser l’incendi de Santa Coloma de Queralt, el qual va cremar més de 1.700 hectàrees de vegetació entre la Conca de Barberà i l’Anoia. És el pitjor foc de l’estiu en superfície cremada, amb una extensió de gairebé 13 quilòmetres de llargada. Es desconeixen les causes de l’incendi, amb el qual es va tardar 2 dies a controlar-lo. Tanmateix, s’atribueix el fet a l’ésser humà.

8. S’obre l’arena de l’amfiteatre/Danys a la Torre Minerva (18 d’agost/juliol): L’arena de l’amfiteatre romà de Tarragona es va reobrir a finals d’estiu, després de romandre inaccessible durant gairebé 2 anys a causa de problemes de manteniment. D’altra banda, un escàndol molt tarragoní va esclatar uns dies abans, quan la Torre Minerva, una de les torres romanes més antigues i millor conservades d’Europa, va patir foradaments durant una rehabilitació.

9. Alliberació de peatges (1 de setembre): L’alliberació dels peatges a Catalunya era una d’aquelles coses que sents pel carrer, però que mai t’ho acabes de creure per a no decebre’t. Tanmateix, l’1 de setembre es va convertir en una realitat. A la província, ni l’AP-7 ni l’AP-2 tenien peatges. No obstant, ara s’obre el debat vers el manteniment d’aquestes vies. Per a aquest 2022, la despesa s’ha inclòs en els pressupostos generals de l’Estat, però la idea del Govern espanyol és tornar a fer pagar pel seu ús.

10. Retorn dels Castells/Festes de Santa Tecla (24 de juny/23 de setembre): el 24 de juny de 2021 serà una data recordada per molts castellers, ja que després de més d’un any de parada, la plaça del Blat de Valls va tornar a acollir castells. Les dues colles vallenques van aixecar pilars de 4 en el marc d’una prova pilot. Poc després els pilars se succeeixen per tot el territori. Per Santa Tecla, es torna a fer una prova pilot, en aquest cas d’una diada castellera amb les 4 colles de Tarragona. Tests d’antígens previs i castells en una plaça de la Font buida. Una imatge per a la posteritat.

11. Inauguració del Moll de Balears (29 d’octubre): Potser ha passat una mica desapercebut, però el Port de Tarragona va estrenar el seu nou moll creuerístic, el qual permetrà acollir molts creuers simultàniament. Es tracta, per tant, d’una infraestructura vital per tal de rebre més turistes i reactivar l’economia de la ciutat. S’ha d’anar amb precaució, ja que la CUP -membre del Govern a Tarragona- ja ha manifestat la seva posició contrària per la potenciació del turisme de sol i platja, un model que rebutgen.

12. Inauguració del carril bici educatiu (2 de desembre): Tarragona encara s’estava adaptant a la normativa ‘Ciutat 30’ quan les obres del polèmic carril bici ja estaven en marxa. Més d’un any després del seu anunci, es va inaugurar el carril bici educatiu que uneix Sant Pere i Sant Pau amb Pere Martell. Ja el primer dia, la iniciativa ens va deixar imatges controvertides, amb cotxes envaint la via per a bicicletes, així com pocs usuaris que el facin servir. Sembla que perquè funcioni s’haurà d’esperar fins que els tarragonins fem un canvi de mentalitat, tal com apuntava el regidor de Mobilitat, Xavi Puig.

13. Pistoler (14 de desembre): segurament un dels fets més esbojarrats de l’any. Un extreballador de l’empresa Securitas entra armat a les oficines de la companyia a Tarragona i fereix de bala a 3 excompanys. Fuig amb cotxe ferint a un mosso d’esquadra i s’atrinxera en una masia propera a Riudoms. Finalment, el Grup Especial d’Intervenció (GEI) de la policia catalana aconsegueix abatre l’exvigilant després de negar-se a negociar. Una història que sona a pel·lícula o a Grand Theft Auto.

14. Josep Ma. Estela, nou substitut de Trapero al capdavant dels Mossos (20 de desembre): uns dies després de l’enrenou causat pel ‘pistoler’ de Securitas, el comissari en cap de la regió del Camp de Tarragona dels Mossos d’Esquadra, Josep Ma. Estela, era nomenat com a nou responsable del cos policial substituint al major Trapero.

PUBLICITAT



Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
udemy paid course free download