19. Abril 2024

S’hi acosta La Diada més incerta i imprevisible de totes

La presos independentistes i la imminent sentència del Tribunal Suprem contra el ‘Procés’ marcaran La Diada a Catalunya, a la qual les forces sobiranistes arriben amb més incertesa que mai, sense haver consensuat encara una resposta a les eventuals  condemnes.

En plena disputa estratègica entre JxCat i ERC i després d’algunes tensions entre l’ANC i els partits al Govern, l’independentisme tornarà a posar a prova la seva capacitat de mobilització als carrers.

Aquests seran els principals focus d’interès d’una Diada que servirà per calibrar l’estat d’ànim en les files independentistes i en què la resta de formacions polítiques catalanes també buscaran fer-se sentir.

Acte institucional   L’arrencada oficial de la Diada es produirà la nit del 10 de setembre a la plaça Sant Jaume de Barcelona, ​​que acollirà l’acte institucional del Govern i el Parlament amb els “presos polítics i exiliats” com a eix central i amb el títol “Tornarem” , un enfocament que ha portat no només a Ciutadans i PP sinó també el PSC a declinar la seva assistència a la cerimònia en senyal de protesta.

Just abans, al Parlament, se celebrarà l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor de la cambra catalana, que enguany distingeix a la capitana del vaixell “Sigui Watch 3”, Carola Rakete, i al director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, figures que glossarà l’entrenador de futbol Pep Guardiola.

Marxa de torxes aa Lledoners
També per a la nit del dia 10, entitats independentistes han convocat l’habitual marxa de torxes fins al Fossar de les Moreres, a Barcelona, ​​i una altra als voltants de la presó de Lledoners (Barcelona), per homenatjar els presos.

Ofrenes florals
Els actes del dia 11 arrencaran a primera hora del matí a Barcelona amb la tradicional ofrena floral a l’estàtua de Rafael Casanova. Les ofrenes es faran un mica per tota la geografia catalana.

Hi participaran institucions, entitats i partits polítics -aquí sí que hi serà el PSC, però no Cs ni PP-, molts dels quals també es desplaçaran fins a Sant Boi de Llobregat, per deixar flors a la tomba de Casanova, figura emblemàtica de la resistència de la ciutat de Barcelona davant el setge de les tropes borbòniques el 1714.

Record a Salvador Allende
Més enllà dels actes propis de la Diada de Catalunya, fa quatre anys Barcelona va recuperar la commemoració d’una altra efemèride: l’homenatge a l’expresident xilè Salvador Allende, el govern democràtic va ser enderrocat l’11 de setembre de 1985 per un cop d’Estat militar del general Augusto Pinochet.

Entre els que van cada any a la cita figuren el PSC i els comuns, així com representants d’ERC i l’esquerra independentista.

Acte per l’absolució
El dia 11 a les dotze del migdia tindrà lloc l’acte principal d’Òmnium Cultural a l’Arc de Triomf de Barcelona, ​​en el qual diverses cares del sobiranisme reivindicaran l’absolució del líder de l’entitat, Jordi Cuixart, i de la resta de presos del ‘ Procés ‘.

La manifestació ‘termòmetre’
Un any més, l’ANC organitza la multitudinària manifestació de la tarda, aquesta vegada sota el lema “Objectiu Independència”, a la Gran Via de Barcelona, ​​entre passeig de Gràcia i plaça Espanya, amb ramificacions en els carrers adjacents Paral·lel, Creu Coberta, Tarragona i avinguda Maria Cristina. El punt àlgid serà, de nou, a les 17:14 hores.

Hi ha dubtes que en aquesta edició s’arribi als 460.000 inscrits de l’any passat donat el ritme d’inscripcions de les últimes setmanes, tot i que independentment d’aquest registre previ, l’organització confia en reunir un milió de persones el dia 11.

A més de vestir les samarretes blaves dissenyades per a l’ocasió, aquest any hi ha hagut crides als participants a portar un casc groc, símbol de la “acció no violenta” i alhora protecció enfront de la “repressió” de l’Estat.

Una Diada alternativa
A les 18:30 hores començarà, a plaça Urquinaona, una altra manifestació que també és tradició: la de l’esquerra alternativa, que enguany centra les seves accions en reivindicar la “desobediència” per a “conquerir drets”. Entre els organitzadors hi ha la CUP i l’organització juvenil Arran.

Al matí, aquestes organitzacions es citaran al carrer Ferran per homenatjar Gustau Muñoz i denunciar, com fan cada any, el seu assassinat el 1978 a mans de la policia mentre participava en una manifestació d’un grup marxista-leninista a Barcelona.

La dreta té agenda pròpia
Com ja va fer l’any passat, Ciutadans organitzarà un acte a Barcelona al migdia, al qual assistirà el seu líder a Catalunya, Lorena Roldán, per reclamar una Diada “inclusiva” i sense accent independentista. En la mateixa línia, el PPC té previst comparèixer davant els mitjans al matí.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
online free course