28. Març 2024

Trapero: La relació amb Puigdemont no era ni bona, ni mala. Era el president

 

 


Després de resoldre alguns dubtes i sol·licituds plantejades per les defenses, el tribunal ha decidit començar la ‘segona part’ del judici del ‘procés’ independentista català, que es prolongarà fins el proper 19 de març

A les 12h16, la presidenta del tribunal, la magistrada Concepción Espejel, ha donat llum verda perquè el Ministeri Públic comencés a interrogar el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluis Trapero.

Lluint un vestit negre, el que fou el màxim comanament de la policia catalana durant els preparatius del referèndum de l’1 d’octubre ha deixat el enrere els altres tres processats – i dos agentes de la Policia Nacional – per seure’s a la tauleta que hi ha al mig de la sala per contestar a les preguntes del fiscal Miguel Angel Carballo.

La sala de vistes de l’Audiència Nacional de San Fernando de Henares – edifici remodelat el 2009 – és sòbria. Una fotografia del rei Felip VI (amb toga), dues banderes (la d’Espanya i Europa) i sis pantalles ‘decoren’ la sala.

La Fiscalia ha començat l’interrogatori intentant esbrinar si l’ascens de Trapero de comissari en cap a major ha estat una decisió política, sobretot una voluntat per part de l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont

El representant de la Fiscalia ha començat l’interrogatori intentant esbrinar si l’ascens de Trapero de comissari en cap a major ha estat una decisió política, sobretot una voluntat per part de l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El responsable policial ho ha negat. Ha volgut deixar clar que la proposta li havia fet l’exdirector dels Mossos, Albert Batlle, l’any 2016. De fet, ha dit que la seva relació amb Puigdemont “no era ni bona, ni dolenta, ni estreta. Era el president”.

El fiscal també ha insistit moltíssim en el paper que havia assumit – d’interlocutor entre els manifestants i els Mossos – l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez. En aquest capítol, el fiscal ha recordat que Sánchez, president de l’ANC que va convocar la manifestació, va ser també la persona a la qual els responsables policials catalans van posar com “mediador” entre els manifestants i els guàrdies civils que estaven dins de l’edifici.

Segons Trapero, no va ser ell qui el va elegir sinó que l’exconseller d’Interior Joaquim Forn qui el va avisar telefònicament que Jordi Sánchez interlocutaria entre els concentrats i els cossos policials.

En les pràcticament dues hores d’interrogatori, el fiscal Carballo ha intentat trobar alguna contradicció en les declaracions del major. S’ha insistit molt en el descontrol – el fiscal ha utilitzat la paraula ‘desmadre’ – en la manifestació davant de conselleria d’Economia el dia 20 de setembre de 2017, fet que va obligar a la comitiva judicial – que escorcollava el departament – a sortir escortada o per la teulada de l’edifici. La Fiscalia entén que tot això va succeir a causa de la “inacció” i la “passivitat” dels Mossos d’Esquadra.

El fiscal Carballo

Trapero ha culpat d’aquesta situació a la Guàrdia Civil per no avisar – prèviament de l’operació policial que tenien prevista al centre de Barcelona i ha afirmat que els Mossos no tenien efectius suficients per cobrir tots els punts “calents” que van sorgir aquell dia. “Però vostè sap que hi havia secret de sumari. No sap que hauria afectat el secret d’actuacions? “, ha preguntat Carballo. “No crec que hagués afectat el secret d’actuacions que ens haguessin comunicat: “Demà tenim operacions policials que requeriran reforços de Mossos d’Esquadra i poden afectar l’ordre públic'”, ha puntualitzat el major.

Trapero s’enfronta a 11 anys de presó per un presumpte delicte de rebel·lió en la seva responsabilitat en el setge a la conselleria d’Economia i la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, ja que la Fiscalia, encara que oberta a modificar la qualificació contra ell d’acord amb la sentència del Procés, ha deixat la decisió per al final del judici.

Imatge de la manifestació davant Economia

Preguntat per la falta de Mossos al lloc on van arribar a concentrar fins a 40.000 persones i sobre per què no van dissuadir els manifestants ni van muntar el cordó policial requerit per la Guàrdia Civil perquè la comitiva judicial pogués entrar i sortir de l’edifici des de primera hora matí, el més gran dels Mossos d’Esquadra va afirmar que “no era l’únic escenari. Teníem focus a Terrassa, a Sabadell, en quatre o cinc llocs més a Barcelona… No teníem manera de saber on anava a ser la concentració i en aquest moment estàvem intentant enviar recursos d’ordre públic a tots aquests llocs. No podíem fer 5 cordons de 40 metres amb els efectius d’ordre públic que tenim”.

El Ministeri Públic sosté que Trapero al no ordenar un cordó policial que dissuadís als manifestants o protegís a la comissió judicial, la va posar en perill. La lletrada d’administració de justícia que estava duent a terme l’operació, va haver d’abandonar l’edifici per la teulada, segons va reflectir en el seu informe, quan va acabar la comissió ja que a l’exterior hi havia 40.000 persones cridant “No passaran, no sortiran ! ». La comissió tampoc va poder sortir durant el dia.

Així ha quedat uns dels cotxes de la Guàrdia Civil

Segons Trapero, “ningú peticionó voler sortir a menjar. Si ella es va fer la seva reflexió que no sortiré a menjar … jo no ho sé. A nosaltres ningú ens va dir la comissió judicial vol sortir a menjar, no se’ns va dir”. Sobre si “van garantir d’alguna manera la sortida de la comissió judicial”, Trapero va bolcar la responsabilitat en els seus subordinats. Va afirmar que haurien de respondre els que van estar allí perquè “jo parlo pel que m’explica”.

No crec que hagués afectat el secret d’actuacions que ens haguessin comunicat: “Demà tenim operacions policials que requeriran reforços de Mossos d’Esquadra i poden afectar l’ordre públic

Els milers de manifestants que es van concentrar davant de la conselleria d’Economia catalana al llarg del dia van envoltar un vehicle de la Guàrdia Civil sobre el qual van acabar pujats els condemnats en la sentència del Procés Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, a què els manifestants van punxar les rodes i que tenia armes de el cos policial al seu interior. “Vam estar vigilant el vehicle des de l’helicòpter. Des del Centre de Coordinació, quan es va veure que algú estava ficant la mà al vehicle, és quan es va donar l’ordre d’actuar”.

El fiscal Carballo ha preguntat: “No li va semblar greu la situació que estigués el cotxe amb les armes dins durant hores?”. “Vam estar vigilant el vehicle des de l’helicòpter. Des del Centre de Coordinació, quan es va veure que algú estava ficant la mà al vehicle, és quan es va donar l’ordre d’actuar”, ha respost Trapero.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
udemy paid course free download