Ramón Chacón, el químic que dirigeix els Mossos d’Esquadra a Tgna


Planer, diplomàtic, atent, agradable, astut, discret i humil. Aquests podrien dels adjectius que es podrien emprar per qualificar l’intendent que dirigeix actualment els Mossos d’Esquadra al Camp de Tarragona. Ramón Chacón, de 48 anys, ens va rebre al seu despatx (provisional), al tercer pis de la comissaria del Camp Clar. La decoració és senzilla, però hi ha detalls que són molt personals, com poden ser dos quadres – un amb les quatre barres pintat per ell mateix i un altre que li va regalar un company – i un drac fet a mà pels seus fills. Seiem en la taula rodona, on es pot contemplar l’exterior des les seves finestres. El màxim responsable dels Mossos a Tarragona, degudament uniformat, es predisposa a respondre a les nostres preguntes, moltes d’elles són, intencionadament, de caràcter més humà i personal. L’objectiu principal és conèixer una mica més la persona – llicenciat en Enginyeria Química – que comandarà, en els pròxims temps, la policia catalana a Tarragona. Chacón és sens dubte un bon comunicador, afable i amb un interessant sentit de l’humor.

L’intendent Ramón Chacón durant l’entrevista

Tarragona és una ciutat segura?
Sí. Les dades que tenim ens permet afirmat que tot el camp de Tarragona, en l’àmbit policial presenta el millor balanç de tota Catalunya. Presentem les millors dades de tota Catalunya.

I la ciutat de Tarragona?
També és segura.

Els caps de les comissaries i els responsables de cada departament són excel·lents professionals i treballadors incansables. Això dóna molta tranquil·litat.

La percepció ciutadana no és diferent?
Depèn de qui es parli. A vegades es barreja molt la inseguretat amb l’incivisme. La gent no deixa de sortir a les nits al·legant motius d’inseguretat. No podem amagar que hi ha delictes que hem de continuar treballant per reduir-los, però no podem dir que Tarragona és una ciutat insegura. El tema de la seguretat és molt de percepcions. Quan un barri té determinades mancances i problemes d’incivisme, hi ha la tendència a confondre-ho amb la inseguretat. És una frontera difusa.

Quins són els delictes que més li preocupen?
Ara mateix tots els relacionats amb el trànsit i els robatoris amb força a l’interior del domicili.

Hi ha hagut un repunt en relació als robatoris a l’interior dels vehicles?
Sí.

Chacón observant un quadre que li va regalar un company

Vostè porta poc temps al capdavant de la regió policial. En què ha canviat la seva vida?
En res.

Com organitza el seu dia?
La primera cosa que faig només despertar-me és mirar el mòbil per assabentar-me de les ‘novetats’ nocturnes. Esmorzo i vinc cap a Tarragona. Durant el trajecte – tinc una hora en cotxe – contacto comandaments i col·laboradors per ‘programar’ el dia. Un cop a la comissaria, intento gestionar el dia a dia, programar línies de treball i a curt a llarg termini…

Per què va decidir fer-se policia?
Simplement perquè m’agrada molt. No fem de policies, som policies.

Està enamorat de la seva feina?
No sé si enamorat, però en el cas que em toqués la loteria, no plegaria, no deixaria de treballar. M’encanta el que faig. El cos ha estat generós amb mi i jo, de retruc, crec que he correspost.

A què es refereix quan parla de generositat?
Que no he estalviat esforços, ni hores de treball. A mi no m’importa que em truquin a qualsevol hora de dia o de la nit. Fins fa poc vaig estar fent de cap a la comissaria de Vilafranca – visc en un poble molt petit – i la gent de vegades anava a casa meva per explicar-me o demanar-me coses. Han arribat a picar a la meva porta a les 3 de la matinada.

A Tarragona seria més complicat, oi?
Aquí no em coneix ningú. Però no em sap greu que m’interpel·lin per comentar-me coses.

Què és el que no li agrada de la seva feina?
Quan et promociones i comences a tenir més responsabilitats (gestionar el personal, representar al cos en actes públics…), comences a fer menys de policia i, quan passa això, t’allunyes d’allò que t’apassiona, que és ser policia.

Gestionar el personal és la part més feixuga…
És complex.

Els mossos imputats van fer allò que se’ls va dir. Van complir ordres del TSJC i de la prefectura de la policia

Es considera una persona empàtica?
Estaria bé que això ho diguessin els companys. (riu)

Però s’esforça per ser-ho?
Crec que em relaciono bé amb les persones, intento dialogar i entendre-les.

Un químic, policia
Quan li van dir que assumiria el comandament del cos a Tarragona, que va ser el primer que va fer?

Res en especial. No vaig fer el típic de trucar a la dona o als pares… (riu)

És una persona presumida?
No. Llàstima, perquè crec que és una virtut.

Què fa un enginyer químic al capdavant dels Mossos?
El que puc.

Quan va estudiar això què volia ser exactament?
Quan tenia 18 anys no sabia que volia fer i als 20, tampoc. No m’ho havia plantejat mai ser policia. Vaig estudiar Enginyeria perquè sabia que era important tenir una carrera i jo volia tenir-ne una. Els meus amics es van decantar per Enginyeria i jo els vaig seguir. També és cert que m’agraden més les Ciències que les Lletres.

Va arribar a treballar d’enginyer?
Sí, en una empresa a Igualada.

I com va arribar als Mossos?
Sempre havia tingut el rum rum de la policia i vaig provar sort i aquí estem. Vaig encertar. M’agrada ser policia.

Què és ser policia?
És fer una feina que té sentit.

Tenia afany ‘justicier’?
No, no, que va. No volia ser policia per detenir persones. Crec que una de les missions importants d’un policia és aconseguir, per exemple, que una mare pugui sortir, tranquil·lament, al parc a jugar amb el seu fill. Contribuir a la seguretat i qualitat de vida de les persones.

Crítiques als Mossos
Quina és la crítica que va sentir contra els Mossos i que a vostè més li ha dolgut?

Moltíssimes. Entenc la crítica, però hi ha unes que són realment injustes. Els Mossos estan en constant observació social, per part de la premsa i dels sectors d’opinió… És una policia que sempre ha viscut sota un focus mediàtic i això ens neguiteja força. Hi ha sectors que no han patit mai aquesta pressió. Aquest ‘control’ et manté en tensió i això fa que siguem molt autoexigents…

Quan sent que al carrer alguns sectors es refereixen als Mossos com la nostra policia… què en pensa?
He estat en manifestacions on deien això i en d’altres que cridaven exactament el contrari. Has de posar distància i actuar com a professional. Hem de ser neutral.

Els Mossos és una policia neutral?
Sí.

Ha rebut mai indicacions polítiques?
No. Mai, mai. I porto 20 i pico d’anys al cos.

Transparència amb matisos
Vostè és partidari de la transparència?

Sí, però fins a un cert punt.

Expliqui’m això…
Estic d’acord amb el principi de transparència, però no podem oblidar que la feina policial ha de treballar amb informacions que si es fan públiques, poden perjudicar una investigació. Per exemple, hi ha detalls de la lluita contra el jihadisme que no poden ser públics.

El terrorisme és una preocupació a Tarragona?
Crec que ho és a tota Europa.

Quin ha estat el pitjor dia d’ençà que va assumir el càrrec?
No hi ha un en especial…

La relació amb les altres policies és bona?
Estic visitant les policies locals, els companys de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional ja els coneixia i he de dir que és bona. Tots som policies i, en definitiva, treballem amb el mateix objectiu.

Ha canviat alguna cosa en la relació entre els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil després de l’1 d’octubre?
Jo diria que no.

L’actualitat política afecta l’estabilitat dels Mossos?
No. És cert que és un handicap més que hauràs de treballar, però hem de fer de policies i respectar la legalitat.

Controlar?
Els Mossos tenen prou efectius o en falten…
Home, si em demanen si jo vull més gent i més material, jo no diria pas que no, però no estem tan malament. Hi ha sectors en l’administració que estan pitjors.

Hi ha alguna àrea que denoti una especial manca d’efectius?
Som molt flexius i això ens permet, segons les necessitats, definir estratègies. Som una policia integral i això ens obliga, en moltes ocasions, a ser generalistes i a aplicar la flexibilitat.

Vostè ‘controla’ totes les operacions que realitzen els Mossos al Camp de Tarragona?
Fem moltes intervencions durant el dia i hem de tenir en compte que els caps de les comissaries i els responsables de cada departament són excel·lents professionals i treballadors incansables. Això dóna molta tranquil·litat. Hem de deixar que els especialistes treballin, és un error voler controlar-ho tot.

No li agrada controlar?
Home, és impossible tenir-ho tot controlat. Un ha de saber delegar i fer confiança. I on hi ha desajustaments hem de treballar plegats per corregir-ho. Hi ha d’haver una supervisió però no un control en l’accepció més negativa de la paraula.

Fenòmens socials
El fenomen top manta preocupa els Mossos?

No és un tema de delinqüència que requereix la intervenció quirúrgica dels Mossos. És un problema transversal, per això resulta més complicat de resoldre’l.

És impossible tenir-ho tot controlat. Un ha de saber delegar i fer confiança.

Qui s’ha de fer càrrec, els Mossos o la policia local?
Insisteixo que és una qüestió que va més enllà de la seguretat, ja que implica el comerç, polítiques d’immigració, permisos de treball i de residència… No és un tema policial nu i cru…

Als Mossos li preocupa la corrupció de coll blanc?
I tant. Tenim unitats especialitzades en això. El problema és que es tracta d’un delicte molt difícil d’investigar.

Tenim la sensació que no és el departament que fa més feina…
Doncs, li he de dir que treballen moltíssim i que tenen gent molt ben preparada.

La capacitat dels Mossos per prevenir aquest delicte – violència sexista – és molt complicat, però això aconsellem a què les víctimes no tinguin por de denunciar-ho.

La violència de gènere és preocupant a Tarragona?
Crec que a tot arreu. És com el trànsit. Allà on pots perdre una vida ens preocupa. La capacitat dels Mossos per prevenir aquest delicte és molt complicat, però això aconsellem a què les víctimes no tinguin por de denunciar-ho.

Sense armilles
Li agradaria que els Mossos deixessin de sortir al carrer amb armilles?

I tant, i armes de foc. Ho signaria ara mateix.

Ara porteu una altra arma polèmica, el dispositiu conductor d’energia…
És una altra eina i les eines són bones. Si només tens un martell, tots són claus i tot ho arregles amb martellades. Si tens un caragol, necessitaràs un tornavís…. Si un policia disposa de diverses eines podrà ser més congruent i eficaç a l’hora d’actuar.

S’ha fet servir a Tarragona?
No.

1 d’octubre… Agents imputats
Hi ha 36 mossos, entre agents, inspectors, investigats arran de l’1 d’octubre. Què en pensa?

Confio que la causa serà arxivada, perquè els mossos imputats van fer allò que se’ls va dir. Van complir ordres del TSJC i de la prefectura de la policia, van fer el millor que van poder tenint en compte les circumstàncies.

Com veu la situació processal del major Josep Lluís Trapero?
Quan surti el judici ja es veurà com acabarà.

És injust?
No em toca a mi valorar això.

Si un policia disposa de diverses eines podrà ser més congruent i eficaç a l’hora d’actuar.

Quin titular li agradaria llegir sobre els Mossos?
Cap.

Com? Estic astorat…
No news, good news.

Què vol dir?
Quan la premsa no parla de nosaltres és perfecte. Si no estàs malalt, no vas al metge. Parlar dels Mossos i publicitar totes les nostres intervencions, no sempre és positiu. Recordi que la seguretat és, sovint, una qüestió de percepció social.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Free Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Best WordPress Themes Free Download
Premium WordPress Themes Download
free download udemy course