QUIM TORRA: Espanya dilapida tota la credibilitat democràtica

Avui s’ha donat a conèixer la resolució del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides que exigeix la llibertat immediata dels presos polítics Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Evidentment, la resolució implica la resta de presos polítics malgrat que no formin part formalment de la demanda presentada.

Parlem d’una resolució presa pel màxim òrgan i autoritat internacional d’aquest àmbit i qui pretengui minimitzar-la o restar-li valor s’equivocarà de totes totes. Les seves resolucions són d’obligat compliment. I si el Regne d’Espanya no les compleix estarà vulnerant el dret internacional.

És una resolució demolidora per l’Estat espanyol perquè considera que l’empresonament dels presos polítics és arbitrària i que estan en situació de presó per la seva defensa del dret d’autodeterminació. És més, demana al Govern espanyol que adopti mesures contra els responsables de la violació dels seus drets.

Les Nacions Unides denuncien que en el cas dels presos polítics catalans s’han vulnerat un bon número d’articles de la Declaració Universal dels Drets Humans i del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics. Són aquests que resumeixo a continuació:

De la Declaració Universal dels Drets Humans:

Article 2: Els drets de la Declaració són per a tothom.

Article 9: Dret de no ser detingut arbitràriament.

Article 10: Dret de ser jutjat per jutges completament imparcials.

Article 11: Dret a una defensa i a ser tractat com a innocent mentre no es pugui provar que s’és culpable.

Article 18: Dret d’opinió i de canviar d’opinió.

Article 20: Dret d’organitzar grups i reunions, i a participar-hi de manera pacífica.

Article 21: Dret de participar activament en les decisions del nostre país, directament o escollint representants.

Del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics:

Article 3: Els estats signants del Pacte es comprometen a garantir tots els drets polítics i civils disposats en aquest text.

Article 14: Dret de ser jutjat en igualtat i a ser escoltat públicament i amb les degudes garanties per un tribunal competent, independent i imparcial.

Article 19: Dret de mantenir opinions sense ingerències. Dret de llibertat d’expressió.

Article 21: Dret de reunió́ pacifica.

Article 22: Dret d’associar-se lliurement amb altres.

Article 25: Drets de participar en la direcció́ dels assumptes públics directament o per mitjà de representants elegits lliurement.

Com veuen, són moltes les vulneracions de drets que s’han produït en aquest procés completament injust que ha desembocat en un judici farsa com malauradament podem comprovar dia rere dia en les sessions del judici.

Les Nacions Unides exigeixen una llibertat que no hauríem de demanar perquè els nostres representants polítics i socials mai no haurien d’haver entrat a la presó per haver defensat els drets democràtics de tots els catalans.

La legislació espanyola permet els referèndums i les crides a participar-hi són legítimes. I no hi ha cap projecte polític ni cap opinió o interès patriòtic que pugui passar mai per davant dels drets humans, civils i polítics dels ciutadans europeus.

El Regne d’Espanya dilapida tota credibilitat democràtica que pogués tenir amb l’ús indiscriminat i parcial de les institucions i poders de l’estat. I aquest és un comportament que més d’hora que tard li passarà factura als tribunals internacionals.

Per tot això i en compliment de la Moció 33/XII del Parlament, fent ús de la potestat que té atribuïda expressament per la Llei 50/1981 per la qual es regula l’estatut orgànic del Ministeri Fiscal, el Govern s’adreçarà formalment a la fiscal general de l’Estat, a través del fiscal superior de Catalunya, perquè, a la vista de la decisió del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides, promogui al Tribunal Suprem i a la resta dels òrgans judicials que estan perseguint l’organització del referèndum d’autodeterminació del Primer d’Octubre la retirada de totes les acusacions, i demani la llibertat immediata de tots els presos polítics. Especialment avui que sabem que la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat mantenen la petició de penes pels delictes de rebel·lió i sedició, en una demostració més de l’esperit de venjança i no pas de justícia de tot aquest procés.

Aquesta comunicació a la fiscalia s’aprovarà en una reunió extraordinària monogràfica del Consell Executiu del Govern de la Generalitat que convoco per aquest divendres.

Cada hora que passi amb els presos polítics privats de llibertat és un pas més en la vulneració dels drets humans a l’Estat espanyol. Cada hora de presó i d’exili que passi és una raó més que ens enforteix en la determinació de construir una Catalunya lliure i republicana.

Quim Torra i Pla
President de la Generalitat de Catalunya

 

PUBLICITAT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.RCPRESS no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris i col·laboradors. El contingut d’aquestes són a títol personal de l’autor

NOTA LEGAL   |   POLITICA DE PRIVACITAT I COOKIES


Newsletter

Premium WordPress Themes Download
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy paid course