20. Abril 2024

L’AMFITEATRE ENTRA AL SEGLE XXI I EL TEATRE ROMÀ CONTINUA AL SEGLE II

BEGO
Floria i el videocreador Rubén Perdomo

Estat del patrimoni de Tarragona: L’amfiteatre, bé gràcies; el teatre romà, en canvi, continua en coma. Anem a pams. Avui la regidora de Cultura i Festes, Begoña Floria, que a rodes de premsa per minut no la guanya ningú, ha presentat la tercera intervenció artística feta en el marc del projecte 3.0 ‘El batec del temps’.

Engegat el 2014 per les àrees de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament i coorganitzat pel Museu d’Història de Tarragona, té com objectiu unir patrimoni i art utilitzant com a mitjà el web i els entorns dels dispositius mòbils. L’any passat va ser el torn de Pep Escoda, Marta Richardson i Abelador Castellet en dues intervencions al Fòrum de la Colònia i al Circ romà (que es poden veure al web http://elbatecdeltemps.tarragona.cat, i que els visitants poden trobar als recintes mitjançant codis QR). Enguany, l’encàrrec  s’ha centrat en un amfiteatre que val tant per a Tàrraco Viva com per itineraris del Museu Bíblic, depenent de si estem en calendas jupiterines o Pàsqua baptismal i ha recaigut sobre el fotògraf i videorealitzador Rubén Perdomo.

La intenció de Perdomo (creador de seccions com Espai Internet, de TV3) és la de retratar a través d’una peça cntral composada per un vídeo i una galeria fotogràfica “els diferents estrats i les varietats d’històries que es poden trobar en un recinte com l’amfiteatre per una persona anónima que el visiti”, tenint en compte que va ser espai lúdic amb els romans, religiós amb la basílicia visigótica i l’església posterior i fins i tot presó.

I ja posats a parlar de Patrimoni, les preguntes dels periodistes han derivat cap a l’estat del gran oblidat: el Teatre Romà. Dins del procés de restauració i de posada en valor iniciat l’any 2010, es va portar a terme una primera fase amb la neteja i arranjament del solar, la construcció d’un mirador informatiu i l’actuació sobre la tanca a càrrec del Museu Nacional Arqueològic.teatre romà

El problema, però, és que l’embranzida es va quedar a mig camí i l’avantprojecte per a una segona fase on es permeti la visita entre la Generalitat i l’Ajuntament està encallat en qüestions pressupostàries (s’ha rebaixat bastant l’expectativa inicial, com la creació d’una passarel·la) i fins i tot tècniques (des del municipi es voldria donar la possibilitats als visitants de poder-se fer la idea de l’existència del Frons Scenae, ara desaparegut, per a poder visualitzar d’alguna manera la rellevància del monument).

Segons Floria, “seria bo que el projecte s’activés com abans possible. Fa temps que es va anunciar i diguem que la velocitat d’activació és molt millorable. Malgrat la neteja interna, és un monument que ens queda pendent”.

Jordi SIRÉ

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Premium WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy paid course free download