28. Març 2024

La cristalleria per la taula de Nadal

Per acabar de preparar la taula de Nadal hem de parlar de la cristalleria que farem servir. El protocol de vegades és molt estricte en aquest punt, encara que hi ha diverses maneres de col·locar les copes a taula. Penso que els temps han canviat i ens hem de permetre certes llicències. Intentaré en aquest escrit explicar tot el que és important, potser una mica condensat, així que us demano disculpes, però el Nadal està a tocar.

Comencem: jo sóc força minimalista. A mi m’agrada un got de disseny transparent, no copa d’aigua i al costat (d’esquerra a dreta sempre) una copa de vi, és el que serviré i d’aquesta manera no carrego massa la taula, es veu molt neta. Les altres copes les deso en una taula auxiliar.

S

i feu servir més vins, primer posareu la copa d’aigua, al costat la copa de vi negre i després la copa de vi blanc. A on ho posareu? Al davant dels plats. Com? Hi ha moltes maneres d’ubicació: en forma d’el·lipse, recta, diagonal, quadrada, triangle, jo no em complicaria massa i sempre amb la regla d’esquerra a dreta començant per l’aigua aneu-les col·locant totes. I que fem amb la copa de cava? A mi m’agrada deixar-la a la taula auxiliar i quan arriba l’hora d’obrir l’ampolla la poso a taula, però si les voleu a taula des del començament, les haureu vist col·locada al davant de l’aigua o al darrere de la de vi blanc (personalment sóc més partidària de posar-la darrera, perquè si no l’hem de fer servir fins al final del dinar, ens molestarà cada vegada que agafem la d’aigua i fins i tot podem fer-la caure).

Un altre pregunta que a vegades us podeu fer: quina mida han de tenir les copes? Jo no estic dins del protocol estricte en què totes les copes han de ser iguals i de la mateixa cristalleria. Penso que les combinacions amb gust i elegància s’estan imposant en els darrers anys. La mida de les copes i els dissenys també han anat variant, instal·lant-se modes molt diferents.

El que sí us recomano és que el cristall sigui transparent, per veure el que prenem. La copa de vi, us recomano que tingui una mida més voluminosa i amb la boca ampla – ara estan molt de moda les copes Borgonya o Bordeus. Les de vi blanc són més petites perquè com el vi blanc s’ha de prendre fred, perquè hi càpiga menys. Ara bé, jo segueixo la tendència de les copes multi propòsits, que valen per tot, sempre jugant amb l’elegància a la taula i amb saber-les omplir. Això dóna per un altre escrit.

Si voleu atapeir la taula de vidre, endavant, però recordeu que tenim la decoració, els plats, les safates,… deixeu espai per a la comoditat.

La copa de vi espumós, cava o xampany, ja sabeu que és la copa flauta, alta i estreta.

Quatre consells per finalitzar:
1. Les copes es col·loquen d’esquerra a dreta
2. Sempre començarem per la de l’aigua
3. Les copes no s’agafen per on està la beguda, sinó calentes la temperatura de la beguda amb les mans.
4. Si feu servir diferents vins, canviarem les copes (dos negres diferents)
5. Les copes per licors i vi dolços, intentarem no posar-los a taula i el treurem després
6. No es pot servir el vi fins que el convidat estigui assegut a taula

El proper dia us parlaré de com fer amb aquestes copes un bon brindis, fins llavors que passeu una bona setmana.

Mar TORIBIO

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
udemy paid course free download