29. Març 2024

JOAQUIM SENDRA (PIMEC): ‘L’Agència Tributària no té servei de submarinistes’

ENTREVISTA

 

 

Joaquim Sendra és el president de la patronal PIMEC a Tarragona. Afirma que les empreses estan en un punt d’inflexió moderat però que no a totes les afecta per igual. Considera que la morositat continua sent un dels problemes més grans del país a causa de l’economia submergida. Un problema que l’agència tributària no pot combatre perquè no té servei de submarinistes. Està convençut que BCN World es farà i que els jocs del 2017 s’han de fer sense que suposin una motxilla per generacions posteriors.

 

REPÚBLICA CHECA – Hi ha una certa millora en la salut de les empreses?
JOAQUIM SENDRA –
Ara mateix estem en un punt d’inflexió, de cert alè però que encara és fluix i no està afectant a tothom per igual. Hem de ser previnguts perquè n tots els sectors, ni a dins dels propis sectors, de les empreses ho estan rebent igual, en general, si agafem tots els sectors si que hi ha una lleugera millora pel que fa a les ventes, a la contractació.

Joaquim Sendra, president de PIMEC Tarragona
Joaquim Sendra, president de PIMEC Tarragona

RC – Les empreses que aposten per la internacionalització ‘sobreviuen’ millor?
JS –
Per descomptat. El repte ara és mantenir això. Quan tot torni a anar bé, aquelles empreses petites que vam aconseguir que anessin a mercats internacionals per vendre millor, és important que no deixin de vendre a l’exterior quan millori el mercat interior. Evidentment, les empreses que han venut a l’exterior s’han mantingut molt més que les altres.

RC – Hi ha administracions d’altres països que faciliten la creació d’empreses.
JS –
Bé, ara pensava que tu i jo no som persones que estiguem preparades per córrer maratons. Per la nostra qüestió física, per la preparació, tothom té una certa capacitat per fer una cosa. Potser podríem jugar a bàsquet o handbol. Doncs Espanya porta en el seu ADN el fet de no estar preparada per fer empresa. No és una qüestió temporal sinó que són molts segles de tradició cultural i econòmica destinada a no fer empresa. Espanya és un país molt funcionarial, molt regulador però no és un lloc abonat o perfecte per anar a desenvolupar una empresa.

RC – Per tant, entenc que a fora és més fàcil.
JS –
L’altre dia parlava amb un empresari de PIMEC que ha obert una oficina a Londres i les facilitats que ha tingut. No només per obrir ràpid, sinó que l’han trucat, s’han posat a la seva disposició, li han ofert finançament i ajudes. Em deia ‘no m’ho puc creure’. Això passa perquè són conscients que això crea riquesa i la riquesa, alhora, crea llocs de treball de qualitat. Aquí ens queixem que no n’hi de treballs de qualitat però per fer-ne hi ha d’haver empreses. Aquí a Espanya no treballem en aquesta línia, parlem molt però no hi ha una actitud enfocada a aconseguir això.

Impostos
RC – Pel que fa als impostos, aquí es paga més que a l’estranger?
JS –
La qüestió no és si paguem més o menys sinó que el problema és que aquí cada vegada en som menys els que paguem impostos. Els mateixos serveis públics o inversions s’han de fer amb menys impositors. Han tancat moltes empreses, hi ha molt frau fiscal i hi ha entre el 20 i 25% d’economia submergida. L’Agència Tributària espanyola no va a buscar aquest tipus de frau sinó que es dirigeix a buscar els que tenim el cap sobre la línia d’aigua. Els que queden submergits, com que no es veuen no els busquem. El problema és que l’agència tributària no té servei de submarinistes. Només té gent a la coberta del vaixell buscant aquell que trauen el cap per sobre de l’aigua per exprimir-los cada vegada més.

Sendra en una jornada a la seu de la patronal
Sendra en una jornada a la seu de la patronal

RC – Les empreses grans paguen menys impostos que les pimes.
JS –
Paradoxalment és així. Amb l’estudi que hem fet a PIMEC es demostra que les grans empreses acaben pagant uns tipus d’efectius que estan entre el 5%i el 10%, sent generosos. En canvi, les pimes un 25%. Les grans empreses que mouen el 40% del PIB paguen menys que les pimes que mouen el 60%. Com deia abans, aquest país no té ADN per fer empresa i si l’aconsegueixes fer, la feina és mantenir-la.

Independència
RC – S’està parlant molt de la independència, això podria afectar a les vendes fora de Catalunya?
JS –
Quan vas a comprar un producte a un supermercat, mires si l’empresa és d’un país que s’ha declarat independent o mires la qualitat, el preu, l’envàs? Que hi pot haver algú que compri el producte per qüestions polítiques, també. Però en la piràmide d’escollir un producte, els principals paràmetres són i seguiran sent aquests. Els productes catalans seguiran tenint mercat si són de qualitat i competitius i els equipaments i els béns industrials igual.

RC – La independència espanta a les pimes?
JS –
Por no però prudència si. Abans de qualsevol canvi, les empreses estem pendents De l’entorn que ens mostra possibilitats però també amenaces. Els canvis sempre generen preocupacions i si en el nou escenari els empresaris detecten oportunitats les aprofitaran o pel contrari, si detecten amenaces les neutralitzaran com han fet fins ara.

RC – Pagarien menys impostos en una Catalunya independent?
JS –
L’altre dia vaig sentir l’explicació del cap de l’Agència Tributària de Catalunya que va dir que aplicaria el model suec o danès i és un model interessant. No és un model coercitiu ni de persecució, sinó que més aviat és col·laboracionista i més implicat. Però tot i així, haurem d’estar alerta perquè si l’Agència Tributària catalana no té submarinistes, hi haurà o hi seguirà havent una part d’economia submergida, haurem d’estar al cas. Segons els càlculs que han fet uns i altres, penso que el benefici econòmic és evident, es pot discutir el mètode i segons aquest en sortiran uns impostos o un altres, però ara caldrà veure aquests diners com s’utilitzen, quines polítiques econòmiques es faran. De tot això també en farà de Catalunya un país que pensi en riquesa, en empresa, en economia o en farà un país cooperativista o funcionarial, h haurem de veure.

sendra-jNous projectes
RC – BCN WORLD, es farà o no?
JS –
Segurament es farà però possiblement no amb aquest nom. Amb altres actors o nous actors que encara no han sortit, amb més fases o menys, amb més anys o menys però alguna cosa es farà. Només això ja és positiu pel territori. Hi ha gent que diu que és un fracàs i no és així. Als terrenys on hi anirà només hi havia quatre garrofers i s’han fet uns passos endavant a nivell legislatiu perquè aquí s’hi pugui instal·lar una activitat econòmica i turística potent. I això és el que hem de demanar, que s’hi instal·li alguna cosa molt potent. Segur que es fa, segur. Serà Peralada, Hard Rock, el malaisi o tots tres junts. El que hem de fer és donar la benvinguda i vetllar perquè sigui respectuós amb el territori, el medi ambient i positiu i beneficiós pel territori.

RC – Els Jocs Mediterranis són una oportunitat o una hipoteca?
JS –
Nosaltres sempre hem defensat el mateix. És una gran oportunitat però creiem que això no ha de servir per crear més deute a l’Ajuntament i que tampoc ha de servir per fer unes grans inversions que suposi una gran motxilla per dècades posteriors, com ha passat en altres casos. S’han de fer les inversions necessàries i han d’estar ben pensades i sobretot que quedin per l’ús de la població i que no hagin d’estar tancades perquè no es pot pagar el manteniment. S’ha d’aprofitar l’oportunitat perquè això és un pol d’atracció que pot aportar beneficis. I també és un esdeveniment esportiu molt important. Si no recordo malament, Barcelona també va ser seu d’uns jocs cap a l’any 1910, més o menys, i dècades més tard va ser la seu dels Jocs Olímpics. Qui diu que Tarragona no acollirà d’aquí a uns anys unes olimpíades?

RC – Les grans empreses ja hi han posat el nas però quin paper hi jugaran les pimes?
JS –
Les grans empreses, com les constructores per exemple, acabaran contractant pimes i autònoms locals i això és positiu. Des de PIMEC reclamem que l’Ajuntament vetlli perquè els pagaments als autònoms i petites empreses locals siguin en els mateixos terminis en els quals l’ajuntament farà efectiu el pagament a les grans empreses, perquè ja coneixem la morositat pròpia de les grans empreses. Si no ho fa així, el que estarà fent és empobrir el territori i enriquint a grans empreses amb seu a Madrid o altres llocs i empobrint ciutadans i empresaris de Tarragona. Si no ho fa així, haurem de denunciar-ho i els estarem molt a sobre.

Jornada sobre Energia al Port de Tarragona
Jornada sobre Energia al Port de Tarragona

Canvi necessari
RC – Què es necessita perquè la situació de les Pimes faci un gir?
JS –
Unió i associar-se. Defensar els seus interessos a través de les associacions empresarials i que siguin representatives de les pimes, no dels que diuen que ho són i després no fan res per elles. Com ha passat amb la CEOE, que ha fet unes esmenes a la llei de contractació pública en la qual es carregava qualsevol possibilitat que una pime accedís a un concurs públic. Que facin unió i força.

RC – Per part de l’estat, què es necessita?
JS –
Jo sóc molt pessimista. Cada quatre anys, quan venen eleccions, es parla de simplificació administrativa, de reducció de tràmits però no s’acaba transformant en una realitat. Per exemple, amb la llei d’intervenció integral de l’administració, vam haver de lluitar més d’una dècada per aconseguir un canvi en aquesta llei perquè la gran majoria d’activitats de pimes, que tenien una afectació important pel medi ambient entressin, a l’annex que se’n deia del règim de comunicació. Perquè fins aleshores havien d’esperar que l’administració els hi donés el permís per poder treballar. Abans, les empreses treballaven sense tenir llicència d’activitat perquè podien tardar dos o tres anys en rebre-la. Quan passava alguna cosa, llavors els deien que no tenien llicència però que havien de fer, estar-se parats, quan s’ha fet una inversió en maquinària que aquesta ja estarà obsoleta quan es pugui treballar? Això va costar molt d’entendre. El que hem aconseguit és que l’empresa pugui obrir legalment.

RC – Perspectives de futur?
JS –
Venim d’on venim, només poden ser positives. Sembla que tot gira una mica millor. Passi el que passi el 27S, hem de ser optimistes perquè l’economia té el seu propi esdevenir, a vegades s’apropa més a la política però que té el seu curs. Les perspectives són positives, segur.

Jonathan OCA // Tarragona
jonathan@larepublicacheca.com

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy course