Avui, Nit de Nadal, suposo que tots fareu més d’un brindis. La idea del brindis ve de molt lluny. Inicialment, era una manera de desitjar salut i benestar i també per beure del mateix vi dues persones certificar que no estava enverinat.
Seria quelcom semblant a l’encaix de mans d’avui dia. Aquest costum de brindar amb bons desitjos es va anar estenent i més tard va arribar el ‘tin-tin’ de les copes i fins i tot la figura del Totmaster, o el mestre de cerimònies que proposava el brindis.
Si voleu fer un brindis durant aquests dies, us donaré un parell de consells: alceu la copa en brindar i feu un discurs breu, insisteixo unes paraules, però si podeu que siguin emotives i destinades a les persones que us acompanyen.
El brindis se sol fer després de les postres i amb vi espumós, nosaltres tenim el costum de fer-ho amb cava.
Un brindis, en aquestes dates, es fa amb desitjos de felicitat i salut, i per un millor any. No obstant això, cada casa és diferent i cadascú pot tenir motius de molta força per brindar. Abans de procedir al brindis, fixeu-vos en les persones que us acompanyen.
Sempre va bé finalitzar la ‘raó’ del brindis amb una frase especial per a tots. Si és entranyable, molt millor. Intenteu acabar amb algun final sonor que pot anar acompanyat de tocs d’humor. La resta, no oblideu: heu d’alçar les copes al nivell dels ulls, mirant a la persona que està parlant, que sol ser l’amfitrió i no s’ha de beure fins que ella no ho faci. Mirem sempre als ulls.
En dinars molt formals no es fa ‘xin xin’ amb les copes, però en aquests dies, que seria d’un brindis sense aquest sorellet i sense un somriure a la cara?
És per això que, avui, jo també faig un brindis per tots vosaltres, els anònims lectors, i els que no ho sou tant i em llegiu cada setmana. Per a aquells que escriviu correus a redacció amb els vostres dubtes i pels que em suggeriu nous temes, a més del brindis, gràcies. Brindo en especial per a tots aquells que em dediqueu una part del vostre temps. Us vull desitjar salut, feina, i felicitat molta alegria. L’alegria de compartir estones amb tots aquells que us estimeu. Faig un ‘xin xin’ per vosaltres amants dels ‘Secrets de protocol’.
Bon Nadal!!!
Mar TORIBIO