28. Març 2024

Esforç, honor i orgull en el centenari del celler de Vila-rodona

Vila-rodona està de festa. I no ens referim només a la festa major. El municipi està commemorant el centenari del Celler Cooperatiu, d’influència modernista i obra de l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell. Es tracta d’un monument, que es troba al bell mig de la Ruta de Císter, d’interès turístic, arquitectònic i cultural. Està a tocar del Monastir de Santes Creus. Dissabte, unes 650 persones van participar en la festa de la cooperativa agrícola.

Un acte, presentat pel periodista David Ortega i presidit pel conseller de Territori, Damià Calvet, ha estat carregat d’emoció i ha representat un ‘xut’ d’energia pels treballadors i consell rector de l’entitat. El celler és una joia pel municipi. A banda de la seva històrica i de la seva arquitectura emblemàtica, ha donat feina a centenars de persones. Cal recordar que pel celler passen cada any més de 10 tones de raïm.

La trobada, que tingué lloc a l’entrada de l’edifici, ha servit en gran manera per ajustar comptes amb la Història, per agrair l’esforç de molts anònims, la visió futurista dels que van creure en aquest projecte i homenatjar els expresidents i jubilats de la cooperativa.

El president del celler, Adrià Rabadà era l’exemple viu dels nervis que es vivia en el poble. En el discurs es va emocionar en més d’una ocasió. Va dir que l’entitat està més viva que mai i que s’està treballant en el futur, pensant a atraure inversors i fer inversions perquè s’innovi en la producció i en la comercialització. De fet, Rabadà diu que la idea és seguir les petjades dels “nostres avantpassats” s’han preocupat des de sempre en buscar eines per assegurar el futur del celler. Hi ha serveis complementaris que «fan que la cooperativa sigui alguna cosa més que una empresa, ja que aquests serveis tenen un vessant social que tenen com a finalitat primera el poble de Vila-rodona i els seus veïns», subratlla l’Adrià Rabadà.

Indústria agroalimentària
L’alcalde de Vila Rodona, Ramon M. Bricollé, també ha tingut paraules d’enyorança vers la història del celler. Ha recordat els lligams familiars que l’uneixen a la cooperativa que compta actualment amb 400 socis. Ha insistit en la necessitat de continuar apostant per una indústria agroalimentària de qualitat. En aquests moments, el celler vila-rodoní – amb unes 1.650 hectàrees de vinya – ja produeix més de 10.000.000 de litres d’anuals destinats a la producció de caves i vins de marques de fama i qualitat.
Després de retre un sentit homenatge als ‘il·lustres’ – amb algunes llàgrimes pel mig – ha estat el torn del conseller Damià Calvet, qui ha sabut interactuar i adaptar-se, sense cap mena de dificultats, tant amb els homenatjats com els assistents.

Ha triat per l’ocasió un discurs futurista, però basat en les arrels del passat i de l’esforç humà. S’ha referit a l’encert de l’eslògan del centenari (100 anys, 100 collites). Ha recordat que el rigor i el treball sempre ha donat fruits. Calvet ha dit que malgrat haver travessat moment d’extrema dificultat – com els d’avui, sobretot en l’àmbit polític – l’activitat del celler no s’ha aturat mai.

L’èxit del celler i la celebració del seu centenari només ha estat possible gràcies al corporativisme, al “treballar plegats” i la tossuderia i l’esforç de molts. El governant, que coneix bé la zona perquè la seva dona és d’aquestes contrades, ha insistit que els projectes només tenen futur si “fem de tot entre tots”. En clau política, el titular de Territori i Sostenibilitat s’ha compromès amb unes obres que seran fonamentals per aquests municipis. “Aviat veureu màquines per aquí”, això significa que “volem millorar la vostra qualitat de vida i adequar el territori a nous temps”.

Un cop finalitzat l’acte protocol·lari, els assistents s’han posicionat en el recinte de la benzinera per gaudir de l’espectacle dels Diables. Però el moment més emotiu ha estat quan el número 100 – instal·lat just a dalt de la porta principal del celler – s’ha il·luminat.

Per donar majestuositat a la celebració, un espectacle de focs artificials ha decorat el cel de Vila-Rodona. I com no hi ha celebració sense convivència, més de 550 persones han volgut participar en el sopar de gala que ha tingut lloc en una carpa gegant instal·lada al darrere del celler.

El plat fort, més enllà del gastronòmic, ha estat la divertida i agosarada presència del rei emèrit, Joan Carles I. L’actor Toni Albà ha donat vida a la Sa Majestat.

Vestit de caçador d’elefants i amb unes plataformes considerables, l’humorista ha fet un repàs per tota la família reial. No ha deixat cap canya dreta. El monarca ha explicat intimitats que mai no havia sortit a la premsa (sobretot la rosa). Ha fet justícia a la seva fama de ‘trempat’. Ha permès que els assistents li preguntessin de tot. Bé, de tot, tot, no. Quan ha sentit la paraula ‘Corina’, no ha hesitat en dir ‘Paso palabra’.

L’alcalde de la Secuita, el president del celler, el conseller i l’alcalde de Vila-rodona

Toni Albà no ha decebut a ningú. Ha fet riure i ha aconseguit que, per instants, el públic s’oblidés de les agrures de la vida. La festa va acabar passades les 2 de la matinada. Segur que aquella nit més d’un ha anat a dormir amb un somriure a la boca, perquè, com deien els nostres avis, què hi ha millor que un bon vi i passar-s’ho bé. Quanta raó!!!

 

 

VÍDEOS

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy paid course